Vattenbrist, konflikter och missväxt när Centralasien torkar ut

Aralsjön är ett spöke av Centralasiens förflutna. Sjön var tidigare den fjärde största i världen, men på bara några decennier har 90 % av vattnet försvunnit. Nu hotar vattenbristen i regionen att skapa liknande kriser på annat håll. Bild: Zhanat Kulenov/Wikipedia Commons

Av: Meja Roberg

Vatten är en livsviktig resurs, men i Centralasien blir det allt mer en källa till konflikt. Spänningarna mellan länderna ökar i takt med att vattenresurserna som försörjer miljontals människor minskar. En våldsam sammandrabbning har redan skett. Nu pågår en intensiv jakt på lösningar för regionen.  

7 april, 2025, Utvecklingsmagasinet förklarar

Vecka 13: Debattörer kritiserar USA:s maktspel på Grönland och i handelspolitiken

I veckan har den debatten om globala frågor kretsat kring hur EU bör bemöta Trumpadministrationens handelspolitik, USA:s agernande mot Grönland och utvecklingen i Turkiet efter fängslandet av oppositionsledaren Imamoglu. Bild: collage i Canva.

Av: Meja Roberg och Olle Höög

USA:s vicepresident JD Vances korta besök på Grönland har återigen satt ön i centrum för en geopolitisk dragkamp. Samtidigt fortsätter Donald Trumps tullpolitik att skapa oro i Europa, där experter varnar för handelskrigets långsiktiga konsekvenser. I Turkiet har gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu väckt internationell uppmärksamhet, men EU:s ledare har hittills varit påfallande tysta.

1 april, 2025, Aktuell debatt

Vecka 8: Fredssamtal utan Ukraina röner internationell oro och kritik

Under veckan har Ukraina blivit uteslutna från fredssamtalen mellan Ryssland och USA som ägde rum i Saudiarabien. Bild: Torbjørn Kjosvold/Statsministerens kontor/Flickr

Av: Meja Roberg och Olle Höög

Under den föregående veckan har världspolitiken präglats av diskussioner om säkerhet och diplomat. Inte minst fredssamtalen mellan USA och Ryssland har väckt intensiva reaktioner och debatt över hela Europa. Diskussionerna, som hållits i Saudiarabien och utan deltagande från Ukraina, har mötts av stark skepticism från europeiska ledare och med oro av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.  

24 februari, 2025, Aktuell debatt

Kazakstan: att arbeta för feminism som ”ingen” vill ha

Olika aktörer försöker att främja ett samtal om kvinnors och flickors rättigheter. 2019 organiserade UN Women en konstutställning med fokus på mäns våld mot kvinnor. Bild: Victor Tikhonov/ UN Women Europe and Central Asia/Flickr

Av: Meja Roberg

Medan feminism är en självklar del av samhällsdebatten i Sverige, möts ordet med oförståelse och skepsis i Kazakstan. I Kazakstan betraktas jämställdhet som något redan uppnått, fastän  traditionella värderingar fortfarande håller kvinnor tillbaka. Trots utmaningarna spirar en långsam förändring, ledd av kvinnor som vägrar acceptera status quo.

9 februari, 2025, FUF-korrespondenterna, Reportage

Civilsamhället utmanar tystnaden i Kazakstan

Fotografier från “Protracted silence” av Zhaniya Fazylova. Serien handlar om den skräck som kvinnor tvingas gå igenom ensamma, skamsna över att berätta om deras upplevelser om våld för samhället. Bilder: Zhaniya Fazylova

Av: Meja Roberg

Efter ett uppmärksammat mord är våld i nära relation återigen straffbart i Kazakstan. Samtidigt som regeringsförtryck slår hårt mot kvinnorättsaktivister, stärker civilsamhället sin röst genom initiativ som NeMolchiKZ och konstutställningar som främjar samhällsdialog.   

28 oktober, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage