Fem lärdomar av Rysslands krig i Ukraina för bistånd och utvecklingspolitik

I mars annonserade den socialdemokratiska regeringen att kostnader för svenskt flyktingmottagande ska avräknas mot biståndet. Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, tycker tvärtom – mer bistånd för att bland annat främja demokrati i världen, inte mindre. Det skriver han i en gästanalys på Utvecklingsmagasinet. Foto: Socialdemokraterna. Källa: Flickr.

Av: Magnus Walan

Det pågår en debatt om vilka lärdomar vi kan dra av Rysslands krig i Ukraina. Mycket av debatten handlar om Nato, men det finns också lärdomar för svensk utrikes-, utvecklings- och biståndspolitik. Hur kan politiken bli bättre på att förebygga konflikter och krig? Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, listar fem lärdomar.

11 april, 2022, Gästanalys

Våga ge smart bistånd, nya regeringen

Stefan Löfven, Peter Eriksson och Margot Wallström

Den nya regeringen har i uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna bland annat lovat en feministisk utrikespolitik. Foto: Kollage/Kristian Pohl, Regeringskansliet

Av: Magnus Walan

Den nya regeringen behåller glädjande nog enprocentsmålet, fortsätter med en feministisk utrikespolitik och gör en demokratioffensiv i biståndet. Men det gäller att inte utgå från förenklade analyser. Diakonias Magnus Walan skriver om hur den nya regeringen borde navigera i bistånds- och utvecklingspolitiken 2019.

30 januari, 2019, Debatt