Samtidigt som Madagaskar är hårt drabbat av torka är det också det mest cyklondrabbade landet i Afrika. Bild: Heinonlein. Källa: Wikimedia Commons.
Av: Linnea Boström
Flera gånger har Madagaskar hamnat på organisationen CARE:s lista över de tio minst omskrivna humanitära kriserna. Detta trots att landet har drabbats av årlig torka och dess befolkning av undernäring och svält. I södra delen av landet pågår just nu en humanitär katastrof vars orsak har debatterats.
15 februari, 2022, Nyhet
Zambias fredliga maktövergång i det politiska valet i år ger hopp till andra länder på kontinenten. Bild: Canva.
Av: Linnea Boström
I slutet av sommaren hölls presidentval i Zambia. Mot förväntan tog oppositionskandidaten Hichilema hem segern och landet blev över en natt ett praktexempel på en välfungerande, politisk övergång i Afrika.
– Den fredliga maktövergången fick mig att känna mig väldigt stolt över att vara zambier, säger Pezo Mateo-Phiri, som jobbar på svenska ambassaden i huvudstaden Lusaka.
1 december, 2021, Intervju
Den första oktober slog portarna upp till världsutställningen Expo 2020 i Dubai. En svensk bojkott av utställningen är ett av ämnena som har debatterats under den gångna veckan. Foto: Canva.
Av: Linnea Boström
Klimatet har varit i fokus på svenska debattsidor under den gångna veckan. Greta Thunbergs tal inför det tyska valet har väckt reaktioner, och konsumentens ansvar i klimatkrisen likaså. Mänskliga rättigheter har också debatterats – genom uppmaningar till Sverige att bojkotta världsutställningen i Dubai och till att ta hem de svenska medborgare som sitter i fångläger i Syrien.
4 oktober, 2021, Aktuell debatt
Den lilla hamnen i Pemba i norra Moçambique blev för liten efter att stora tillgångar av naturgas hittades.
Foto: Ton Rulkens from Mozambique, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons
Av: Linnea Boström
I Cabo Delgado-provinsen i norra Moçambique pågår våldsamheter och en humanitär kris. Tusentals människor är på flykt efter att den väpnade islamistiska gruppen lokalt känd som al-Shabab har bränt byar och begått brutala mord.
– För att kunna lösa situationen behövs stöd från andra länder, säger Diamantino Nhampossa som jobbar för We Effect i Mocambique.
15 april, 2021, Nyhet
Raoul Wallenberginstitutet främjar forskning och utbildning i mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.
Av: Linnea Boström
Zimbabwe är ett land med stora utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter. Raoul Wallenberginstitutet som nyss öppnat ett kontor i huvudstaden Harare antar utmaningarna. Mikael Johansson, chef för Zimbabwekontoret, berättar om institutets arbete i landet:
– Det handlar om att bygga för framtiden, säger han.
13 april, 2021, Intervju
Av: Linnea Boström
Under den gångna veckan har barns rättigheter debatterats. DN:s granskning om internationella adoptioner var inne på sin andra vecka och OmVärlden tog upp regeringens agerande kring de svenska barn som lever i fångläger i Syrien. Sverige som humanitär stat har ifrågasatts samtidigt som problem med auktoritära regimer har diskuterats.
8 mars, 2021, Aktuell debatt
Av: Linnea Boström
Under en vecka då Greta Thunberg var chefredaktör för Dagens Nyheter för en dag har klimatet debatterats för fullt. Flera debattörer har lyft staters ansvar i klimatkrisen samt frågan om grön tillväxt och konsumtion. Om Parisavtalet ska hålla måste ”dåtid, nutid och framtid” belysas ur ett globalt rättviseperspektiv, skriver Thunberg.
10 december, 2020, Aktuell debatt
Att det är ett arbete som utförs isolerat i arbetsgivares hem gör hushållsanställda extra utsatta enligt IDWF. Foto: canva.com.
Av: Linnea Boström
Världen över arbetar hushållsanställda under osäkra förhållanden och under pandemin försvåras deras situation. Inom ett system som saknar struktur finns hushållsanställda som jobbar åt svenska biståndsarbetare. ”Det blev mycket personligt ansvar”, säger Anna-Carin Matterson, före detta anställd på svenska ambassaden i Zambia.
10 december, 2020, Intervju
Av: Linnea Boström
Afrikas länder har haft få fall av covid-19 i jämförelse med Europa och USA. Effektivt, modernt informationsarbete ses som en anledning till minskad smittspridning av viruset. Samtidigt har restriktioner och utegångsförbud försvårat omständigheter för miljoner människor.
9 november, 2020, Nyhet
Foto: https://msf.exposure.co/enduring-bentiu
Av: Linnea Boström
För två år sedan tecknades ett fredsavtal mellan stridande parter i Sydsudan men interna konflikter har fortsatt sedan dess. Två tredjedelar av befolkningen är i behov av humanitär hjälp. Nu drabbas landet av förödande översvämningar som förvärrar situationen i landet.
22 oktober, 2020, Nyhet