Zambias fredliga maktövergång i det politiska valet i år ger hopp till andra länder på kontinenten. Bild: Canva.

Intervju

Presidentvalet i Zambia – en seger för demokratin

I slutet av sommaren hölls presidentval i Zambia. Mot förväntan tog oppositionskandidaten Hichilema hem segern och landet blev över en natt ett praktexempel på en välfungerande, politisk övergång i Afrika.
– Den fredliga maktövergången fick mig att känna mig väldigt stolt över att vara zambier, säger Pezo Mateo-Phiri, som jobbar på svenska ambassaden i huvudstaden Lusaka.

På Zambias valdag, den 12 augusti i år, befann sig Pezo Mateo-Phiri i den östra delen av landet – i valdistriktet Malambo. Stämningen var lugn och fredlig när hon, precis som 70 procent av befolkningen, köade för att lägga sin röst. Utöver ett fåtal fall av våldsamheter så gick valet lugnt till, bekräftar bland annat Al Jazeera.

Efter sex år vid makten förlorade president Edgar Lungu presidentvalet till oppositionskandidaten Hakainde Hichilema. Detta trots att experter innan valet förutspådde att Lungu skulle sitta kvar vid makten, berättar Sofia Hallqvist, Zambiabevakare på Utrikespolitisk Afton och före detta praktikant på svenska ambassaden i Zambia.

– Innan valet var många ganska pessimistiska, men bland mina kompisar som är unga zambier fanns det en hoppfullhet. De liksom kände på sig att någonting var på väg att förändras i landet, säger hon.

De ungas röster avgörande

Det var främst de ungas röster som gjorde att Hichilema vann över Lungu. Över hälften av alla röster kom från personer under 40 år, enligt Al Jazeera. En anledning till att Hichilema är så populär bland unga är för att han inte bara är politiker, utan också affärsmannen från landsbygden som gjort karriär inom bostadsmarknaden, turism och sjukvård

– Det är viktigt för den unga befolkningen att ha en president som vet hur man hanterar pengar, säger Sofia Hallqvist.

Zambias nya president, Hakainde Hichilema, lovar att rädda landets ekonomi. Foto: Icem4k. Källa: Wikimedia.

Med sitt parti United Party for National Development (UPND) gick Hichilema till val med löftet om att rädda Zambia ur den ekonomiska kris som landet befinner sig i. Under åren med Lungu som president skakades landet av korruptionsskandaler som bidragit till att Zambia nu har enorma skulder. Den nya presidenten Hichilema ska ha blivit chockad när han fick se statskassan för första gången, enligt BBC. Det visade sig att Lungu inte hade varit helt ärlig med hur tom den faktiskt var.

Negativ demokratisk utveckling innan valet

Pezo Mateo-Phiri, som till vardags befinner sig i huvudstaden Lusaka där hon jobbar som programansvarig på svenska ambassaden, menar att Zambia, utöver den ekonomiska krisen haft en negativ demokratisk utveckling de senaste åren.

– Framförallt så har yttrandefriheten hotats. Polisvåld har blivit vanligare. Innan valet var vi på väg mot ett laglöst samhälle, säger hon.

Med Hichilema vid makten hoppas Pezo Mateo-Phiri och Sofia Hallqvist på förändring i motsatt riktning. I tal till nationen har den nya presidenten nämligen lovat att hans regering ska värna om demokrati och mänskliga rättigheter.

– Hichilema verkar definitivt mer progressiv än Lungu. Till exempel så vill han att fler zambiska kvinnor ska ha ledarskapspositioner i samhället, berättar Sofia Hallqvist.

Svenskt bistånd främjar demokrati

Pezo Mateo-Phiri berättar att svenska ambassaden spelat en viss roll i den positiva demokratiutvecklingen som valet förde med sig. Genom finansiering från Sida har de stöttat både den zambiska valkommissionen och civilsamhällesorganisationer som jobbar med att stärka valdeltagandet bland kvinnor och ungdomar.

Men när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter så håller både Sofia Hallqvist och Pezo Mateo-Phiri med om att det ännu är för tidigt att veta hur mycket av det Hichilema säger bara är ord och hur mycket som faktiskt kommer omvandlas till handling.

Korruptionen verkar den nya presidenten dock redan vara i gång med att bekämpa. Nyligen rapporterades det om att Zambias kommission mot korruption arresterat ett flertal statstjänstemän för anklagelser om korruption.

Hopp till resten av Afrika

Global Bar Magazine menar att det fredliga maktskiftet i Zambia gett ett visst hopp för demokratin i grannländerna Uganda och Tanzania, som blivit mer och mer totalitära de senaste åren. Enligt United States Institute of Peace (USIP) kan det hoppet spridas till hela kontinenten.

– Zambias presidentval ger viktiga lärdomar till Afrika och till oss alla om hur viktigt det är att stärka demokratiska institutioner, skriver USIP i en artikel.

Pezo Mateo-Phiri håller med. 

– Zambia har visat resten av Afrika att fredliga maktövergångar är möjliga och att ungdomars demokratiska makt är att räkna med, avslutar hon.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: