En anti-femiciddemonstration i Sydafrikas huvudstad Kapstaden 2019 efter det våldsamma mordet på den 19-åriga studenten Uyinene Mrwetyana. Bild: Discott/Wikimedia Commons
Av: Elianne Kjellman
Efter att den ugandiska maratonlöparen och OS-deltagaren Rebecca Cheptegei mördades av sin pojkvän i september har debatten om femicid kommit i fokus. FUF förklarar vad begreppet femicid innebär, dess globala utbredning, och hur kvinnorättsorganisationer bekämpar det.
25 november, 2024, Utvecklingsmagasinet förklarar
Under veckan har olika aspekter av konflikten mellan Israel och Palestina dominerat debattsidorna, bland annat med kritik mot den svenska regeringen agerande. Foto: Brahim Guedich/Wikimedia Commons.
Av: Elianne Kjellman
Under den gångna veckan har flera aspekter av kriget i Mellanöstern och Sveriges reaktioner på konflikten diskuterats ur olika synvinklar. Även det amerikanska presidentvalet har väckt debatt, där vissa påpekar att Sverige och Europa i framtiden måste ta större ansvar för sin egen säkerhet.
11 november, 2024, Aktuell debatt
Effekter på rättvisa och demokrati både inom och utanför Sveriges gränser har varit föremål för diskussioner i veckan som gått. Grafik: Canva.
Av: Elianne Kjellman
I en vecka som präglats av diskussioner om regeringens höstbudget, Kombispel och åtalspunkterna mot Richard Jomshof har debatten om globala frågor fått tillbaka stå något. Men mellan inrikespolitiska debatter inspirerade demokratins dag till meningsutbyten om tillståndet för demokratin i Sverige. Situationen i Mellanöstern är också fortsatt aktuell, inte minst efter veckans händelser i Libanon.
23 september, 2024, Aktuell debatt
Den 6 till 9 juni är det EU-val. Karin Flordal från Sieps menar att det är en viktig rättighet, men också en skyldighet, att göra sin röst hörd. Foto (till vänster): Europaparlamentet. Källa: Wikimedia Commons. Foto (till höger): Karin Flordal. Källa: Sieps.
Av: Elianne Kjellman
Den 6 till 9 juni äger EU-valet rum. Beslut som fattas på EU-nivå påverkar oss hela tiden, både i smått och stort. Ändå kan det vara svårt att har pratat med Karin Flordal, utredare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), som menar att man inte behöver vara en expert på EU-frågor för att rösta i det kommande parlamentsvalet.
3 juni, 2024, Intervju
Flera av förra veckans opinionstexter fokuserade på demonstrationerna i Malmö mot Israels medverkan i Eurovision song contest. Foto: Ekō. Källa: Flickr.
Av: Elianne Kjellman
Israels medverkan i Eurovision song contest framkallade omfattande protester i värdstaden Malmö under förra veckan. På svenska opinionssidor har debattörer diskuterat om demonstranterna göder antisemitism – eller om de främjar fred.
13 maj, 2024, Aktuell debatt
USA:s försvarsminister Lloyd Austin presenterade nyligen ett stödpaket på sex miljarder dollar till Ukraina – som Demokraterna egentligen hade hoppats skulle komma i augusti 2023. Bild: Chad J. McNeely. Källa: Wikimedia Commons.
Av: Elianne Kjellman
slutet av april. Stödet är del av ett större biståndspaket som framröstades av kongressen efter ett månader långt stillestånd. Paketet ger Ukraina mycket av den utrustning som landet efterfrågat – men inte allt.
6 maj, 2024, Nyhet
Den 1 januari 2023 tar Sverige över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Utvecklingsmagasinet hjälper dig att reda ut vad det innebär. Foto: Christian Lue. Källa: Unsplash.
Av: Elianne Kjellman
Från den 1 januari 2023 och sex månader fram tar Sveriges regering över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Vissa är hoppfulla och menar att den inflytelserika uppgiften kommer innebära ett ökat stöd till Ukraina, medan andra befarar att den kommer vara destruktiv för EU:s klimatpolitik. Utvecklingsmagasinet förklarar hur ordförandeskapet fungerar, och några saker du bör känna till för att hänga med i debatten kring ämnet.
22 december, 2022, Utvecklingsmagasinet förklarar
Sedan två år tillbaka har den etiopiska regionen Tigray plågats av brutala strider. Nu har den etiopiska staten och Folkets befrielsefront i Tigray (TPLF) nått vapenvila. På bild: En förstörd stridsvagn i Edaga Hamus i Tigray, juni 2021. Foto: Yan Boechat. Källa: Wikimedia Commons.
Av: Elianne Kjellman
En av 2000-talets blodigaste konflikter har sedan november 2020 utkämpats i Etiopien. En lösning har verkat långt borta. Men i början av november kom det överraskande beskedet att vapenvila hade uppnåtts. Liisa Laakso, Senior Researcher vid Nordiska Afrikainstitutet, förklarar hur friktionen mellan den etiopiska staten och Folkets befrielsefront i Tigray ledde till krig – och hur de har lyckats nå vapenvila.
2 december, 2022, Intervju
Spänningar mellan Kina och Taiwan har nått nya nivåer efter USA:s statsbesök i Taiwan i augusti i år. En kinesisk invasion av Taiwan hägrar, och om USA erbjuder militär hjälp hade detta inneburit en uppskalning av konflikten. På bild: Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, och Taiwans president Tsai Ing-wen i augusti 2022. Foto: Makoto Lin. Källa: Flickr.
Av: Elianne Kjellman
28 oktober, 2022, Utvecklingsmagasinet förklarar