USA:s försvarsminister Lloyd Austin presenterade nyligen ett stödpaket på sex miljarder dollar till Ukraina – som Demokraterna egentligen hade hoppats skulle komma i augusti 2023. Bild: Chad J. McNeely. Källa: Wikimedia Commons.

Nyhet

Efter dödläge i kongressen: USA presenterar nytt militärt miljardpaket till Ukraina

Ett militärt stödpaket värt sex miljarder dollar kommer hjälpa Ukraina att fylla på sina vapenförråd, meddelade USA:s försvarsminister Lloyd Austin i slutet av april. Stödet är del av ett större biståndspaket som framröstades av kongressen efter ett månader långt stillestånd. Paketet ger Ukraina mycket av den utrustning som landet efterfrågat – men inte allt. 

Stödpaketet, som motsvarar cirka 65 miljarder kronor, avser leveranser av vapen och annan militär utrustning till landet. På prioriteringslistan står bland annat ammunition till olika luftvärnssystem, artilleriammunition och pansarfordon. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har specifikt efterfrågat fler luftvärnssystem av typen Patriot som är kritiska för att skydda mot ryska robotar. USA har tidigare bistått med sådana luftvärnssystem. Försvarsminister Austin meddelade dock att USA kommer förse Ukraina med ytterligare Patriot-missiler till de system som redan är på plats i landet, och inte ge fler system att avfyra dem ifrån. 

Enlig SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi tar det troligen bara några dagar innan de första leveranserna sker. Däremot dröjer det sannolikt en längre tid och leveranser i flera omgångar innan hela stödpaketet är på plats i Ukraina.  

Stödet är en del av det större internationella stödpaket som antogs i slutet av april. Efter att det röstats igenom i den amerikanska kongressen skrev USA:s president Joe Biden den 24 april under en ny lag som fastslår ett ökat ekonomiskt stöd till stormaktens allierade. Paketet omfattar totalt cirka 95 miljarder dollar. Merparten av detta, närmare 61 miljarder dollar (motsvarande cirka 667 miljarder kronor), ska tilldelas Ukraina. “Oavsett vad någon säger, så får vi det stöd vi behöver för att fortsätta skydda liv från ryska attacker,” skrev president Zelenskyj på X efter beskedet.  

Paketet innebär även stöd till andra länder som är allierade med USA. 26 miljarder dollar ska gå till kriget mellan Israel och Hamas, varav bland annat 4 miljarder ska fylla på Israels missilförråd och 9 miljarder ges humanitärt stöd till Gaza. Ungefär åtta miljarder dollar går till Taiwan och allierade i Stillahavsregionen. 

Försenat stöd

Redan i augusti 2023 efterfrågade Biden ett ökat militärt stöd till Ukraina, men flera republikanska representanter har motsatt sig ytterligare stödpaket. Detta skapade ett flera månader långt dödläge under vilket Ryssland har avancerat, bland annat runt staden Avdijivka, och Ukraina har tvingats ransonera ammunition. Stödpaketet som nu har klubbats igenom innebär slutet på detta dödläge. I det amerikanska representanthusets slutgiltiga omröstning röstade samtliga demokratiska representanter för paketet. Av republikanerna röstade 101 för och 112 emot. 

– Vi har från början sagt att det är vårt mål att se ett demokratiskt, självständigt och suveränt Ukraina som har förmågan att försvara sig själv och avskräcka aggression framöver. Ni ser oss jobba mot det målet, inte enbart med de förmågor vi förser Ukraina med i den nuvarande striden, men med de saker som hjälper Ukraina att bygga upp inför framtiden, sade försvarsminister Austin i samband med beskedet om biståndspaketet. 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: