Gästkrönika

Vill du vara den som knöt näven i fickan eller den som gjorde något?

Under en period slutade jag att ta del av nyhetsrapporteringen för jag mådde för dåligt av det jag läste eller såg på TV. Så mycket elände i vår värld, för mycket lidande att ta in. Jag orkade inte. Klyftorna ökar både vad gäller jämställdhet och fattiga respektive rika. Antalet naturkatastrofer ökar. Det pågår många svårlösta konflikter och fler människor än någonsin befinner sig på flykt. Fler hatbrott med rasistiska motiv begås. Men världen blir inte bara sämre. Utvecklingen går faktiskt åt rätt håll också. Den extrema fattigdomen har halverats. Den globala hälsan har förbättrats. Fler barn går i skolan världen över.

Takten och omfattningen av de förändringar som sker i omvärlden ställer stora krav på oss, både som aktörer i civilsamhället och som världsmedborgare som bryr sig. Det är lätt att känna sig maktlös, men det går faktiskt att göra konkret skillnad för en annan människa. I Röda Korsets Ungdomsförbund, den organisation som jag arbetar för, engagerar sig tusentals frivilliga varje vecka för att barn och unga ska få vara trygga och må bra. De chattar med ungdomar som mår dåligt men inte har någon att prata med, de hjälper till med läxor, äter frukost tillsammans innan skolan eller träffas och gör roliga grejer med ensamkommande ungdomar efter skolan. En volontär i vår chatt ”Jourhavande kompis” förklarar:

– Världen är tuff och istället för att vänta på att nån annan gör nånting tänkte jag att jag skulle göra nånting och då kändes Jourhavande kompis helt rätt för mig. Att gå med i Jourhavande kompis är verkligen nåt av det bästa jag har gjort. Även om det kan vara tufft att hantera ibland, så bidrar det faktiskt till att hjälpa ungdomar direkt. Man är inte längre bara nån som tittar på utan faktiskt hjälper till.

Med vetskap om att en själv kan vara med och påverka är det också lite lättare att orka se och ta in det som pågår runt omkring oss. Det är viktigt att vi vågar möta våra medmänniskor även när de befinner sig i en utsatt situation. Vi kan och får inte acceptera den avhumanisering som pågår när människoliv blir till ekonomiska siffror i ett Excelark. Istället för hopplöshet känner jag ofta hopp nu. Tillsammans kan du och jag skapa en förändring. Det är en makt vi besitter och som vi också måste använda. Makt att påverka, makt att förändra. Så pausa nyhetsscrollandet ibland, inte för att du inte orkar se eländet, utan för att engagera dig och vara en del i den stora positiva kraft som finns istället.

Detta är en gästkrönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en gästkrönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät