Samarbeten, teknik och en arbetskraftig individ är Annie Lööfs recept för en trygg och hållbar värld. Foto: Centerpartiet

Analys

“Vägen framåt stavas mer samarbete“

Centerpartiets Annie Lööf gav i sitt Almedalstal en dyster bild av omvärlden, med otrygghet och klimatförändringar i fokus. Men med hjälp av teknik, samarbeten och en arbetskraftig individ kan mycket bli bättre, menade hon.

Centerpartiets partiledare kom direkt in på den globala politiken genom att ge en dyster beskrivning av omvärldsläget. Hon nämnde 12 miljoner bortgifta barn i världen, Brexit-processen i Storbritannien, USA:s utträde ur kärnvapenavtalet med Ryssland och det omvälvande EU-valet med många högerextrema röster.

Ett återkommande tema i Annie Lööfs tal var trygghet.

– En trygghet som vi bygger tillsammans med våra grannar i Europa och globalt. Vägen framåt stavas mer samarbete, sa hon.

För att nå dit tycker Annie Lööf att vi behöver en starkare rättsstat – med strängare straff och fler poliser – samt ett utökat svenskt försvar.

Men hon hänvisade inte bara till en social trygghet, utan också en trygghet kopplad till miljö och klimat – ett annat stort tema under talet. Lööf refererade till miljöproblem “där långt bort men också här i Sverige”. Hon tog exempel som bottendöd i haven, de låga grundvattennivåerna på Gotland och döda valar i Medelhavet – med 22 kilo plast i sina magar. Hon pratade även om förra årets svenska rekordtorka och dess konsekvenser, både för bönder och skogsägare.

Partiledaren berättade att hon förra året presenterade förslaget om minusutsläpp, teknik som både minskar koldioxidutsläpp och tar bort koldioxiden från atmosfären. Detta ska bli “ett globalt projekt i samma storlek och omvälvande förändring som månlandningen var 1969”, sa hon.

Tekniken var en återkommande åtgärd för klimatproblemen i Annie Lööfs tal. Genom forskning och stora ekonomiska satsningar för grönare bränslen, förnybar energi och insatser för renare hav och vatten ska Sverige bli mer grönt, menade Lööf. Hon tycker att Sverige måste bli ett föregångsland för det globala klimatarbetet och smart, grön teknik.

– Vill man skapa en bättre framtid för sig själv och andra, ja då får man först kavla upp ärmarna och själv visa vägen, sa hon.

Även om klimatet och miljön var viktiga delar av talet pratade partiledaren inte om bakomliggande orsaker – eller vilka som bär ansvaret över klimatförändringar och utsläpp. Generellt utgick lösningsbilden mycket från företagaren och samarbete. Liberalisering och en arbetskraftig individ är det som ska få världen på rätt väg, enligt Annie Lööf.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: