Monica i Sydsudan.

När Monica var 15 år ville hennes föräldrar gifta bort henne. Foto: Kate Holt/Plan International

Gästkrönika

Vad är en barnbrud värd?

Idag är det internationella flickdagen och vi ger plats åt Monica från Sydsudan. Över hälften av flickorna i Sydsudan gifts bort innan 18 års ålder, enligt siffror från FN. Monica var en av de som skulle bli bortgift. Här berättar hon sin egen historia för barnrättsorganisationen Plan International.

Jag heter Monica, är 18 år och kommer från Shabelle i Sydsudan. När jag var 15 år fick jag ett stort problem – det fanns en man som ville gifta sig med mig. Han hade redan två fruar och kom för att prata med pappa och min farbror.

Pappa vägrade att låta honom ta mig, men blev ifrågasatt av min farbror. Han menade att det inte var pappa som betalat mammas brudgift en gång i tiden, det var min farbror och resten av familjen. Min farbror menade att pappa måste gifta bort mig, så att familjen skulle få tillbaka korna de betalat för mamma. Så pappa gick med på det.

Sen kom ännu en man som ville gifta sig med mig, och männen började konkurrera med varandra. Mamma och pappa ville ge bort mig till den första mannen, men min farbror ville ge bort mig till den andra eftersom han hade bättre kor. Jag blev väldigt ledsen över att varken mamma eller pappa stod upp för mig. De ville bara att jag skulle gifta mig.

Pappa gick till min lärare Syster Orla för att få henne att förstå att jag måste hoppa av skolan för att gifta mig. Men Orla vägrade. Hon krävde att pappa skulle söka tillåtelse från utbildningsdepartementet för att ta mig ur skolan. Så pappa pratade med resten av familjen och de kom överens om att inte gifta bort mig.

Nu känner jag mig säker på att mina föräldrar inte vill gifta bort mig och utan pappas tillåtelse kan ingen sälja mig. Men min farbror har inte gett upp och jag är rädd att han ska få sin vilja igenom till slut.

Skolan är den plats där jag känner mig tryggast och ingen kan komma åt mig här. Vi har lärt oss att debattera och att ta ansvar och mitt favoritämne är religionskunskap. Jag har nu ett och ett halvt år kvar i skolan och jag hoppas att min pappa fortsätter att stötta min skolgång.

Jag tror att den största utmaningen för flickor i Sydsudan är barnäktenskap. Min familj ville gifta bort mig trots att de varken har särskilt ont om mat eller pengar. Jag har två yngre systrar, nu går de i skolan men en dag kan de möta samma problem som jag gjorde. För att motverka barnäktenskap måste flickor få fortsätta studera.

När jag är klar i skolan vill jag bli jurist, för det finns så många problem i Sydsudan. Jag vill bli domare så att jag kan kämpa för flickors rättigheter.

Barnäktenskap

Varje år gifts ungefär 12 miljoner flickor bort runtom i världen. Antalet barnäktenskap ökar i kriser och konflikter, så också i Sydsudan där 52 procent av alla flickor gifts bort innan 18 års ålder. Familjer betalar en man för att han ska gifta sig med deras dotter. Ofta används kor som betalning.

Källa: Unicef, Plan International

Detta är en gästkrönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en gästkrönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: