Nyhet

Stora protester i Guatemala skapar oro

I slutet på november har stora protester skett i Guatemala i Centralamerika mot den konservativa regeringens nya budgetförslag. Demonstranter menar att sjukvård, utbildning och rättsväsende får för lite resurser och vill nu se en förändring. 

I slutet på november samlades demonstranter i Guatemala för att demonstrera mot den konservativa regeringen som leds av president Alejandro Giammattei. Demonstrationerna blev våldsamma och några demonstranter lyckades ta sig in i kongressbyggnaden och satte eld på delar av byggnaden. Under demonstrationerna har ett fyrtiotal personer gripits och ett tiotal skadats.

 Budgeten tände gnistan

Demonstrationerna utlöstes av regeringens budget inför nästa år. Budgeten kritiseras för att inte fördela tillräckligt med pengar till sjukvård, utbildning och rättsväsende. Istället går mycket pengar till infrastruktur med kopplingar till storföretag.

– Det känns som att vi blir bestulna på vår framtid. Vi ser inga förändringar. Det kan inte fortsätta så här, säger Mauricio Ramírez, en universitetsstudent till The Guardian.

Demonstranterna har också kritiserat hur budgeten röstades igenom. De säger att förhandlingen och röstningen om budgeten genomfördes i hemlighet medan landet var distraherat av covid-19 och förödelsen efter orkaner som nyligen drabbade Guatemala. Polisen svarade demonstranterna med tårgas och batonger. De polisiära åtgärderna har fördömts av människorättsorganisationen IACHR (Inter-American Commission on Human Rights).

Unga engagerar sig 

Under demonstrationerna kunde man se plakat med paroller som ”Slut på korruptionen”, ”Ut med presidenten” och ”De driver med fel generation”. ”De driver med fel generation” är ett upprop som har setts på flera håll i Latinamerika, bland annat i Peru, där unga människor har tröttnat på korruptionen.

Vicepresidenten Guillermo Castillo har erbjudit sig att avgå. Han har även meddelat till president Giammattei att båda borde avgå för landets skull, skriver The Guardian. Presidenten har ännu inte gett ett offentligt svar på Castillos förslag. Castillo har annonserat att han inte tänker inte avgå ensam, enligt The Guardian.

Budgeten skjuts upp

Talmannen Alan Rodríguez har sagt att kongressen inte kommer skicka budgeten vidare till presidenten för dennes signatur. Rodríguez tillade att detta skapar ”rum för diskussion om hur landet styrs”.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät