Globala perspektiv lyste med sin frånvaro under Jonas Sjöstedts partiledartal i Almedalen.

Analys

Orättvisan lämnar inte svensk mark i Vänsterpartiets tal

Jämlikhet i Sverige stod i fokus under Jonas Sjöstedts tal i Almedalen. Men de globala utmaningarna – och Sveriges roll i världen – uteblev.

Det var ett regnigt Almedalen när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts höll sitt partiledartal under tisdagskvällen. Talet var ideologiskt präglat där klasskampsretorik och kritik mot kapitalismen var närvarade. Återkommande var sociala orättvisor, arbetarrörelsens betydelse och barns lika möjligheter.

Jonas Sjöstedt hade alla tillfällen att göra kopplingar till en internationell kontext. Han talade om ökade ekonomiska klyftor och en ekonomisk elit, men enbart i Sverige. Han talade också om vikten av demokrati, men stannade även här kvar på svensk mark och lyfte inte det minskade demokratiska utrymmet i världen.

– Jag vill inte att Almedalen ska vara en plats för högerextremister och nazister. Det ska vara en plats för det demokratiska samtalet, sa han.

Den enda egentliga kopplingen till global utveckling var förslaget att avsätta två miljarder per år till den regionala tågtrafiken. Även om Sjöstedt menade att det är en satsning för att nå klimatmålen, så verkade det framförallt vara ett argument för jämlikhet.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: