Nyamko Sabuni höll sitt första partiledartal i Almedalen, bara några dagar efter att hon blev vald till Liberalernas partiledare.

Analys

“Liberalerna ska leverera det som krävs för att klimatmålen ska nås”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis premiärtal på klassiska Almedalsscenen fokuserar på integration och det trendande klimat-temat. Hon lyfter betydelsen av handling och att liberalerna ska vara den gröna politiska kraften, men nämner få konkreta politiska förslag.

– Klimatångest är bara bra om det leder till klimatåtgärder, kommenterar Sabuni.

Den nya L-ledaren menar att konkret politisk handling behövs för att framtidsångest ska leda till framtidstro. Liberalerna ska leverera det som krävs för att klimatmålen ska nås, säger hon. 

Nyamko Sabuni nämner satsningar på elektrifiering av lastbilstrafik för att minska utsläppen. Samt att hon vill tillsätta en elektrifieringskommission som ska driva på arbetet med lönsamma elvägar för tung trafik i Sverige. Utöver detta undviker Sabuni att nämna Liberalernas ståndpunkt i aktuella klimatpolitiska frågor. Istället hyllar Sabuni ingenjörer och deras förmåga att leverera ny och innovativ grön teknik, vilket applåderas av publiken. Liberalerna ska, enligt Sabuni, vara den gröna politiska kraften. 

I talet pratar Nyamko Sabuni också om integration, men ingenting om L:s inställning till migration eller flyktingfrågan nämns. Hennes personliga erfarenhet som flykting blir en positiv berättelse om när integration fungerar, menar hon.  

– Jag tror att vi som kommer från andra länder ibland känner kärleken till Sverige ännu starkare. För vi har upplevt alternativen och vi har valt det här landet.

Sabuni menar att hon tror på människors förmåga att leva sig in i andras verklighet och att mångfald berikar. Vi inte får låta främlingsfientliga krafter kidnappa vår gemenskap, Sveriges flagga eller begrepp som Sverigevän, menar hon. 

– Att lyckas med integrationen är vår tids stora socialliberala utmaning, säger Sabuni.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: