Förra veckan träffades ledare från Afrikanska unionen och EU för att diskutera parternas samarbete framöver. Det var det det första toppmötet på fem år. På bild (från höger till vänster): Nkosazana Dlamini-Zuma, Neven Mimica och Federica Mogherini. Foto: European External Action Service, 2016. Källa: Flickr.

Notis

Investeringar och vaccin i fokus på möte mellan Afrika och EU

Vaccin och investeringar fanns bland punkterna på agendan när 40 afrikanska ledare mötte EU-ledarna i Bryssel förra veckan. Omfattande investeringar utlovades, men ingen hävning av patentskydd för covidvaccin.

I torsdags samlades representanter från Afrikanska unionen och EU på toppmöte i Bryssel för att diskutera hur man ska samarbeta framöver. I fokus låg bland annat EU:s löften om mångmiljardinvesteringar inom områden som förnybar energi och digital infrastruktur under namnet Global Gateway. 150 miljarder euro utlovades i samband med mötet. Enligt France24 kan satsningen ses som ett sätt att konkurrera med Kinas Belt and Road Initiative, låneprogrammet för projekt inom transport och digital infrastruktur, om inflytande på den afrikanska kontinenten.

I fokus på mötet stod också afrikanska ledares fortsatta försök att få EU att lätta på patenten för vaccin mot covid-19, ett förslag som särskilt Tyskland har motsatt sig. Tanken är att närproduktion ska säkra att vaccinen når befolkningen på den afrikanska kontinenten, där vaccinationsgraden ännu är förhållandevis låg. Parterna nådde en kompromiss under mötet där EU öppnar för licenstillverkning i sex afrikanska länder och erbjuder hjälp att komma igång med produktionen, men läkemedelsföretagens immateriella rättigheter kommer fortsatt uppehållas. 

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät