Fotgängare utanför regeringshuset i Mauritius huvudstad Port Louis. Foto: UNDP Climate. Källa: Flickr.

Notis

Höjda levnadskostnader på Mauritius – nu misstroendeförklaras regeringen

Efter veckor av protester i Mauritius pågår just nu en misstroendeförklaring mot regeringen till följd av förhöjda levnadskostnader – vilket har lett till debatt i parlamentet.

Tisdagen den 10 maj debatterade ledaren för den mauritiska oppositionen, Xavier-Luc Duval, mot regeringens hantering av förhöjda levnadskostnader och de nuvarande coronarestriktionerna i landet. Misstroendeförklaringen är landets första på 26 år. Priserna har ökat drastiskt på gas, bensin, matvaror och kollektivtrafik, vilket har ökat levnadskostnaderna för hela den mauritiska befolkningen.

Duval yrkade bland annat för höjda pensioner och minimilöner samt reducerad skatt på bensin. Han kritiserade även regeringens coronarestriktioner, framförallt det nuvarande kravet på munskydd som många andra länder valt att ta bort, medan den mauritiska befolkningen riskerar böter om lagen inte följs. Duval belyste även en rad korruptionsskandaler som har riktats mot regeringen och ifrågasatte varför landet fortfarande skjuter fram kommunvalen med hänvisning till Covid-19.

– Vad stoppar regeringen från att hålla kommunval? Ingenting. De vill bara inte möta sina väljare, sa Duval under tisdagen. 

Dela det här: