Under de senaste veckorna har tusentals människor demonstrerat på Tahrirtorget i Bagdad, Irak. Foto: Ali Hilal

Nyhet

Demonstranterna i Irak kräver fred

Under de senaste veckorna har tusentals människor gått ut på gatorna och demonstrerat i Irak. Befolkningen protesterar mot korruption och för fred. Iraks säkerhetsstyrkor har mött demonstranterna med skott och tårgas.

Vid midnatt den 1 oktober, på Tahrirtorget i Iraks huvudstad Bagdad, bröt protesterna ut. Det har varit en våldsam månad i Irak, tusentals människor har skadats och över 250 personer har avlidit. Protesterna bröt ut till följd av korruption, arbetslöshet och socioekonomiska problem i landet. Under flera månader har medborgarna exempelvis väntat på uteblivna löneutbetalningar, framför allt lärare och sjukvårdspersonal.

Majid Ali, en 44-årig lärare bosatt i Basra, är en av dem som deltar i demonstrationerna. I en intervju med Utvecklingsmagasinet, genomförd via Skype, berättar Majid Ali att regeringen enligt honom har stulit pengar från befolkningen i flera år och ljugit om att de kommer betala ut löner. Majid Ali menar även att regeringen har gett tomma löften om att hela landet ska få tillgång till el.

Det finns fortfarande inte el eller och vatten i vissa delar av landet. Löner har inte betalats ut. Denna gång orkade inte människorna längre. De är trötta på regeringens lögner. Det är dags att regeringen och premiärminister Adil Abd Al-Mahdi avgår, säger Majid Ali.

Protesterna har spridit sig i de södra delarna av landet, från Bagdad, Najaf och Karbala till Basra. Dödssiffran fortsätter att öka, antalet skadade likaså. Människorna demonstrerar medan säkerhetsstyrkor beskjuter dem och kastar tårgasgranater.  Befolkningen skriker efter fred och vill att regeringen, inklusive Iraks nuvarande premiärminister, Adil Abd Al-Mahdi, ska avgå. Adil Abd Al-Mahdi vägrar att avgå och vill istället att det ska utlysas nyval i januari.

Skadade demonstranter körs till sjukhus i tuk-tuks eftersom ambulanser inte når fram till Tahirtorget i Bagdad. Foto: Ali Dab Dab

–  Människorna är enade och hjälper varandra under denna mörka period. Våra tuk-tukchaufförer är förebilder som kör samtidigt som tårgas kastas mot dem. Idag är jag på plats på Tahrirtorget för att hjälpa de skadade. Det är min plikt, berättar den 22-åriga läkarstudenten Ali Hussein för Utvecklingsmagasinet.

Mitt i de våldsamma demonstrationerna har tuk-tuks, trehjuliga fordon som bland annat är vanliga i Sydostasien, blivit en symbol för uppror och fred i Irak. Tuk-tukarnas förare betraktas som hjältar. Dessa ungdomar och män riskerar sina liv när de kör igenom tårgas och skjutningar för att hämta skadade demonstranter.

Demonstranterna körs till närmaste sjukhus eftersom ambulanser inte kan ta sig till Tahrirtorget på grund av folkmassorna. Att köra tuk-tuk är ofta chaufförernas enda inkomstkälla, trots det skjutsas de skakade till sjukhuset gratis.

På Tahrirtorget finns studerande läkare, apotekare och sjuksköterskor för att hjälpa de skadade. De frivilliga delar ut dryck, mat, mobilladdare och gasmasker till demonstranterna.

Ali Hussein menar att demonstranterna inte är rädd för döden. Enligt honom är alla som dör hjältar.

Demonstrationerna kommer att fortsätta tills regeringen avgår. Ingen kommer att flytta på sig, låt säkerhetsstyrkorna skjuta på oss. Vi är inte rädda, säger Ali Hussein. 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: