The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

En chef på Sida har häktats efter misstänkta bedrägeri- och mutbrott. Brotten ska ha ägt rum mellan 2021 och 2023 och involverar miljontalskronor i biståndspengar, enligt åklagaren. Foto: Holger.Ellgaard. Källa: Wikimedia Commons.

Utvecklingsmagasinet förklarar

Sidachef häktad efter misstankar om mutbrott och bedrägeri: Detta har hänt

Sveriges biståndsmyndighet Sida har varit i medialt fokus under de senaste veckorna grund av ett misstänkt fall av korruption. Fallet rör en Sidanställd chef som har häktats misstänkt för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri. Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i rättsfallet. 

Det var Sida som först väckte misstankar mot den anställde, gjorde en internutredning och därefter polisanmälde honom. Detta ledde till att mannen senare greps i Stockholm den 7 maj. Tre dagar senare häktades han efter beslut från Stockholms tingsrätt. 

Brotten involverar ett eller flera projekt i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) och de ska ha ägt rum mellan 2021 och 2023, enligt Global Bar Magazine. Den misstänkta ska ha arbetat på Sveriges ambassad i landet. Inledningsvis var misstanken begränsad till ett specifikt projekt, men senare utvidgades den till att inkludera flera projekt. Enligt åklagaren rör det sig om belopp på över tio miljoner kronor.  

“Ingen one man show”

Misstankarna om mutbrott gäller så kallade kickbacks i samband med biståndsprojekt. Kickbacks är en form av muta som innebär att en upphandling görs till överpris och att leverantörens övervinst i hemlighet lämnas tillbaka till den som skötte upphandlingen. 

– Det här är ett av världens mest korrupta länder. Här finns en uppsjö av pengar som delas ut i bistånd och då fattar man att det är många som vill ha del av den kakan, säger åklagaren Thomas Forsberg till Dagens Nyheter. 

– En sådan här grej är inte en one man show. Det kan vara folk både inom och utom ambassaden och Sida som är involverade, fortsätter han. 

Mannen är även misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, vilket innebär att en person som har fått förtroendet att sköta ekonomiska medel åt en annan aktör (huvudman) missbrukar sin ställning så att det skadar huvudmannen. Den misstänkta mannen förnekar dock brott och alla anklagelser mot honom. 

– Enligt vår uppfattning finns det inte tillräckliga skäl för häktning. Förutom det vill jag inte kommentera något ytterligare, säger mannens försvarsadvokat Therese Tidensten till Global Bar Magazine. 

Åklagaren har till den 7 juni på sig att väcka åtal. 

Korruption inom Sida

Sedan 2016 har antalet misstänkta korruptionsfall inom Sida ökat avsevärt. Ökningen beror på en ökad medvetenhet om vikten av att agera och rapportera vid misstankar om oegentligheter, enligt Sida. Antalet misstänkta fall var drygt 300 under 2022. Huvuddelen av dem skedde i Afrika, den världsdel som är störst mottagare svenskt bistånd. I två av tre fall bekräftade Sida misstankarna, ofta med återbetalningskrav som följd. De misstänka korruptionsfallen under 2022 involverade totalt 170 olika biståndsprojekt, vilket enligt Sida är en låg andel av de 1 900 projekt som bedrevs med finansiering av myndigheten det året. 

Dela det här: