Storbritannien har varit en pionjär inom internationellt utvecklingssamarbete, men under de senaste åren har landets bistånd successivt minskat. Labour-partiet, som vann valet i början av juli, är positiva till att öka biståndet igen, men förändringen väntas dröja. Foto: Sgt Neil Bryden/RAF. Källa: Flickr.
Av: Tova Tabacsko
Krig, konflikter och klimatförändringarna leder till ökade behov av bistånd runt om i världen, främst i globala syd. Trots det uteslöt den tidigare brittiska regeringen en ökning av biståndet i budgeten, vilket har kritiserats av flera hjälporganisationer. Det brittiska Labour-partiet, som nyligen säkrade egen majoritet i parlamentet, är däremot positivt inställda till att återgå till högre 0,7 procent av BNI – men förändringen väntas dröja.
22 juli, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage
Storbritannien, med premiärminister Rishi Sunak i spetsen, vill skicka migranter och asylsökande till Rwanda medan deras ärenden handläggs. Lagförslaget är ett sätt för Rishi Sunak att komma åt högerväljare och därmed vinna valet, menar SOAS-professorn Phil Clark. Foto: Sandor Csudai. Källa: Melaine Phillips.
Av: Tova Tabacsko
Trots motgångar i Högsta domstolen och kritik från civilsamhället fortsätter den brittiska premiärministern Rishi Sunak att driva på lagförslaget om att tvångsförflytta asylsökande till Rwanda.
– Detta är den mest extrema åtgärden för att outsourca migrationssystemet. Det är globala nord som rentvår sig på flyktingars bekostnad, säger Phil Clark, professor i internationell politik vid SOAS University of London.
25 mars, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage