Tack för att ni delade 2024 med oss!

Av: Kansliet

2024 närmar sig sitt slut och det har varit ett annorlunda FUF-år. Till följd av regeringens minskade stöd till enskilda organisationer krympte både FUF:s verksamhet och kansli, och vi sade upp vår lokal på Ehrensvärdsgatan som många av er har besökt för utbildningar, seminarier och nätverkande under åren.  Men vår beslutsamhet att jobba för att öka kunskapen, debatten och engagemanget för globala frågor har dock förblivit stark!

16 december, 2024

2024 års FUF-pristagare Josephine Sundqvist om en rättvis utveckling

Av: Kansliet

Josephine Sundqvist tilldelas FUF-priset 2024 för att hon, genom sina insatser inom både akademin, civilsamhället och myndighetsvärlden, har bidragit till att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck. Hennes förmåga att förmedla viktiga kunskaper om globala frågor, och hennes innovativa idéer, har inspirerat svenska aktörer att ta ansvar i sina internationella engagemang. Josephine är en förebild inte minst för unga människor som vill göra skillnad i världen.

16 december, 2024

FUF undersöker det multilaterala biståndet åt EBA

FUF:s kanslichef Anna Sjöberg Tibblin och styrelseledamot Lennart Wohlgemuth har skrivit rapporten "Swedish Multi-Bi Aid and Development Effectiveness" för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA).

Av: Kansliet

13 miljarder kronor av det svenska biståndet gick under 2023 till specifika länder via multilaterala organisationer, så kallat multi-bi-stöd. FUF-arna Lennart Wohlgemuth och Anna Sjöberg Tibblin har skrivit ett “working paper” för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) där de undersökt möjligheterna för Sida att säkerställa att multilaterala partners lever upp till biståndets effektivitetsprinciper om lokalt ägarskap, fokus på resultat, inkluderande partnerskap, transparens och ömsesidigt ansvarstagande i den allra största kanalen för svenskt bistånd.  

9 december, 2024, FUF-nyheter, Nyhet

Vecka 40: En oetisk budget, krigets moral och skulden för utvecklingen i Mellanöstern

Veckans debatt har kretsat kring rätt och fel i konflikt och biståndspolitik. Kollage: Canva.

Av: Kansliet

I dag har det gått ett år sedan händelserna i Israel den 7 oktober 2023 och i veckan som gått har utvecklingen i Mellanöstern och kriget i Ukraina varit ständigt närvarande i debatten. En debatt som kretsat kring etik, moral och skuld.  

7 oktober, 2024, Aktuell debatt

Vecka 11: Debattörer uppmanar Israel att ta ansvar för svälten i Gaza

Under den gångna veckan har flera debattörer skrivit om svälten i Gaza. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia commons.

Av: Kansliet

Människorna i Gaza svälter och Israel måste ta sitt ansvar för det, skriver flera debattörer. Även Greta Thunbergs klimatdemonstration utanför riksdagen har varit föremål för debatt under den gångna veckan.

18 mars, 2024, Aktuell debatt

EU + val = EU-val

Av: Kansliet

Bara var sjätte väljare vet att det är EU-val i juni – trots att EU jobbar med viktiga frågor som demokrati, klimat, fred och säkerhet och är världens största biståndsgivare. Under året genomför därför FUF projektet EU-valen, som tar avstamp i parlamentsvalet i sommar.

Läs mer »

14 mars, 2024

Vecka 8: Debattörer kräver ökat stöd till Ukraina

Förra veckan gick kriget i Ukraina in på sitt tredje år. I och med det krävde debattörer bland annat ökat militärt stöd till Ukraina och skärpta sanktioner mot Ryssland. Foto: President of Ukraine. Källa: Flickr.

Av: Kansliet

Förra veckan var det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, vilket präglade de svenska opinionssidorna. Flera debattörer menade att Sverige, EU och världen måste göra mer för att få slut på kriget. 

26 februari, 2024, Aktuell debatt

FUF krymper till följd av nedskärningarna i biståndet

Av: Kansliet

Dessvärre har molnen mörknat för FUF inför 2024. De anslagsposter som via ForumCiv, Sida och FBA under många år har finansierat lejonparten av våra projekt och program är nedlagda. Vi har därför jobbat hårt för att hitta helt nya finansieringsvägar – både inom och utom landets gränser – och även om vi fortfarande väntar ett par besked har vi inför 2024 behövt ta flera smärtsamma beslut. För att vi ska kunna fortsätta bedriva vår verksamhet framöver behöver vi all hjälp vi kan få.

Läs mer »

16 februari, 2024

Statssekreteraren om reformagendan: ”Vi ska inte försöka göra allting överallt”

Under tisdagen svarade statssekreterare Diana Janse på frågor om bland annat regeringens stöd till det svenska civilsamhället, det minskade kärnstödet till FN och prioriteringen att biståndet ska gynna svenska intressen. Foto: FUF.

Av: Kansliet

Regeringens ändringar i Sveriges biståndspolitik innebär bland annat ett ökat fokus på handel, migration och Ukraina. Men ändringarna har väckt reaktioner, inte minst från civilsamhällesorganisationer. Så hur ser regeringen egentligen på det svenska civilsamhällets roll i utvecklingssamarbetet? Och varför har man valt att minska kärnstödet till FN i en värld fylld av kriser? Det var några av frågorna som diskuterades under FUF:s samtal med Diana Janse, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). 

7 februari, 2024, Nyhet