Två röster om situationen för hbtqi-personer i Uganda: “Det är ett helvete där ute”

I maj 2023 trädde en strikt anti-gay lag i kraft i Uganda. Detta har drastiskt förändrat livet för många hbtqi-personer i landet, som antingen har behövt fly därifrån eller riskerar att möta förtryck och förföljelse på hemmaplan. Utvecklingsmagasinet har pratat med två av dem. Fotokälla: John Cyprian.

Av: Ellinor Berglund

I mars 2023 antog Ugandas parlament ett strikt lagförslag om hårdare straff för hbtqi-personer, vilket Utvecklingsmagasinet rapporterade om. Trots internationell kritik trädde lagen till slut i kraft i maj – vilket har försatt hbtqi-personer och aktivister i landet i en ännu mer utsatt position än tidigare. Utvecklingsmagasinet har pratat med John Cyprian och Rebecca N Naava två ugandiska hbtqi-personer som båda har påverkats av lagändringen. – Jag håller tummarna för att hbtqi-personer i Uganda ska få känna säkerhet, för det är ett helvete där ute, säger John Cyprian. 

5 februari, 2024, Reportage

Vecka 41: Debatt om Sveriges erkännande av Palestina

Bombningar sker på flera håll i både Israel och Palestina i stridigheterna mellan Israel och den terrorstämplade organisationen Hamas. Den upptrappade konflikten har diskuterats bland flera svenska debattörer och ledarskribenter under den gångna veckan. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia Commons.

Av: Ellinor Berglund

Den senaste tidens våldsutveckling i Israel och Palestina har nog inte gått någon förbi. Israel har förklarat krig mot den terrorstämplade organisationen Hamas och tusentals civila liv har skördats på båda sidor. svenska debatt- och ledarsidor har debatten framför allt handlat om Sveriges bistånd till Palestina och om Sverige bör dra tillbaka sitt erkännande av Palestina eller inte 

16 oktober, 2023, Aktuell debatt

Sluta med obetalda praktikplatser om ni värdesätter mångfald och inkludering

Samtidigt som aktörer inom bistånds- och utvecklingsbranschen vill främja rättvisa i världen så ökar antalet obetalda praktiker i sektorn. Detta hindrar personer från ekonomiskt marginaliserade bakgrunder från att få tillgång till och dra nytta av dessa möjligheter. Det skriver Ellinor Berglund, skribent i FUF:s ideella redaktion och tidigare praktikant på Sveriges ambassad i Maputo. Foto: Dean Calma/IAEA. Källa: Flickr.

Av: Ellinor Berglund

Med massa nya erfarenheter och kontakter åkte jag hem från min praktik i Moçambique. Fem månader av obetald praktik svider dock i plånboken. Men jag hade råd med att sätta denna eftertraktade praktikplats på mitt cv, vilket är ett direkt resultat av socioekonomiska privilegier – och jag tror att det måste uppmärksammas, skriver Ellinor Berglund, tidigare praktikant på Sveriges ambassad i Maputo.

24 augusti, 2023, Krönika

Strikt lagförslag i Uganda skapar oro bland hbtqi-aktivister

De senaste åren har hbtqi-personer i Uganda och deras supportrar börjat få mer utrymme. De har känt sig trygga nog att bland annat arrangera små prideparader och organisera självhjälpsgrupper, men det utrymmet riskerar nu att försvinna. Ett nytt lagförslag med hårdare lagar emot hbtq-rättigheter har antagits i parlamentet och ser ut att godkännas av president Yoweri Museveni. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.

Av: Ellinor Berglund

I slutet av mars antog Ugandas parlament ett lagförslag med hårdare straff för hbtqi-personer. Efter att utrymmet för hbtqi-personer ökat under de senaste åren har läget hastigt förvärrats och aktivister är oroliga för hur framtiden ser ut om presidenten väljer att godkänna lagförslaget. Jag kände att mina ansträngningar och andra HBTQI-personer och människorättsförsvarares insatser gick upp i lågor, säger Maltose, programansvarig vid LGTBQI Voices Uganda till Utvecklingsmagasinet.

5 maj, 2023, Reportage

Regeringen vill klimatkompensera utomlands – för att nå Sveriges klimatmål

I höstens regeringsförklaring pekades klimatkompensationer utomlands ut som en prioritering i Sveriges klimatarbete. Men flera experter är kritiska till detta, och menar att det riskerar att flytta fokus från ansträngningar att minska utsläppen. Foto: Goethe Institute.

Av: Ellinor Berglund

Sveriges regering satsar hundratals miljoner på klimatkompensation, det vill säga utsläppsminskningar utomlands. Det innebär att en del av Sveriges klimatmål kan komma att uppfyllas i länder som Ghana, Nepal och Dominikanska Republiken. Men flera forskare och experter är kritiska, både vad gäller klimatnytta och etik.   

17 mars, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar