
FUF:s styrelse
FUF:s ideella styrelse väljs under årsmötet, som hålls i mars varje år. Är du intresserad av att sitta i FUF:s styrelse, eller vet du någon annan som du tror skulle passa för det? Skicka då ett mejl till valberedningen. Berätta gärna:
- Hur personen skulle kunna bidra till FUF:s utveckling genom att sitta i styrelsen
- Om intressen och bakgrund som anknyter till FUF:s verksamhet
- Om du kan binda dig för att aktivt delta i styrelsearbete under minst ett år
FUF välkomnar alla tips och nomineringar. Vi uppmuntrar särskilt personer som på olika vis bidrar till styrelsens mångfald.
Verksamhetsåret 2025/2026 består FUF:s styrelse av följande personer:
Lotta Sylwander (ordförande)
Som ung mycket engagerad i solidaritetsrörelsen. Var bla med och grundade Solidaritetsrörelsens hus. Utbildning som socialantropolog. Fältarbete i Zambia 1989. Detta följdes av JPO tjänst i Zimbabwe, några år som konsult och sedan Sida i Sydafrika 1996-99. Sen blev det tjänst på Sida i Stockholm, Chef för Afrika avdelningen och del av Verksledningen 2001-2006. Var under den tiden också styrelsemedlem i bla Nordiska Afrika Institutet. Mellan 2006-2021 arbetade jag för UNICEF som chef för landskontoren i Zambia, Vietnam, Filippinerna och Ukraina. Mycket erfarenhet från både utvecklingsarbete och humanitärt arbete i Afrika, Asien och Europa. Pensionerade mig från FN 2021 och flyttade hem och är nu på deltid på UNICEF Sverige som talesperson och expert.
Rolf Carlman (vice ordförande)
Rolf har studerat till civilingenjör med inriktning maskinteknik på KTH. Han har även läst nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han har arbetat med utvecklings- och biståndsfrågor sedan mitten av 70-talet. Först vid FN:s regionala kommission för Västasien, UNESCWA, följt av en forskningsstudie i Jemen 1978. I det svenska biståndet har Rolf bland annat arbetat som programchef och tillförordnad myndighetschef för Styrelsen för u-landsforskning, SAREC, och som avdelningschef för avdelningarna forskningssamarbete, infrastruktur och ekonomiskt samarbete samt verksamhetsstyrning på Sida. Arbetet har också innefattat utlandsstationeringar som industrihandläggare vid ambassaden Hanoi, chargé d’affaires i Laos, chef för Svenska Institutet i Alexandria samt i Jerusalem som chef för biståndet till Västbanken och Gaza. Rolf har varit styrelseledamot i Medicinska Forskningsrådet, Swedfund, och Svenska UNESCO-rådet. Utöver styrelseuppdraget i FUF, där Rolf var ordförande 2013–2018, är han för närvarande även ledamot i styrelsen för Hand-in-Hand, Sverige.
Jonathan Eng
Jonathan Eng har arbetat inom livsmedels- och utvecklingsfrågor genom sin tid på FN:s World Food Programme och Stockholm Environment Institute där han arbetade med nätverken SIANI och SweDev. Nu arbetar Jonathan som seniorrådgivare inom livsmedelspolitik på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, men har kvar den globala utblicken genom att bland annat bidra till de nordiska aktiviteterna på klimattoppmötena COP. Genom åren har Jonathan både varit aktiv som student i FUF och FUF Lund, han har också handlett praktikanter från FUF:s praktikantprogram. Jonathan har en masterexamen i livsmedelspolitik och utvecklingsfrågor från Institute for Development Studies (IDS) på Sussex University och en kandidatexamen i statsvetenskap från Lunds Universitet.
Amna Handzic
26 år gammal, från Skåne med bakgrund från f.d. Jugoslavien. Bor i Stockholm sedan 2022. Jag arbetar för närvarande på Sidas enhet för verksamhets- och finansiell styrning. Där har jag framförallt arbetat med myndighetens årsredovisning, men arbetar också med verksamhetsstyrning genom verksamhetsplanering och uppföljning. Dessförinnan arbetade jag på Utrikespolitiska institutet där jag arbetade med projekt och analys kopplade till olika aktuella världsfrågor, men mitt fokus var främst på Europas utvecklingsländer och dess närmande till EU. Innan detta tog jag min masterexamen från Göteborgs Universitet i Europastudier. Under studietiden genomförde jag en Schuman Traineeship på Europaparlamentets förbindelsekontor i Stockholm, samt praktik och sommarvikariat på UD:s enhet för internationellt utvecklingssamarbete. Jag har även engagerat mig ideellt, självklart i FUF.
Kristina Jamil
Kristina är grundare och ordförande för Educated Girls for Excellence, en ideell organisation som erbjuder kostnadsfria utbildningsprogram för kvinnor och flickor i arabisktalande länder. För sitt engagemang inom kvinnofrågor tilldelades Kristina det internationella stipendiet ”Young Women in Public Affairs” av Zonta International. Hennes intresse för kvinnors rättigheter ur ett internationellt perspektiv väcktes under tiden som aktivist i Kvinna till Kvinna, där hon var aktiv i två och ett halvt år. Kristina innehar även positionen som andra vice ordförande i Sveriges Elevråd, där hon tidigare även har varit styrelsesekreterare. Med ett intresse för globala utvecklingsfrågor och erfarenhet inom journalistik från Länstidningen Södertälje har Kristina också praktiserat på Global Bar Magazine, som rapporterar om biståndsfrågor. Det var som studiebesökskoordinator på FUF-Stockholm Södra som hon blev aktiv inom FUF. Som studiebesökskoordinator har hon anordnat besök hos ambassader, myndigheter och organisationer. Hon är nu med i FUFs styrelses Tematiska arbetsgrupp. I dagsläget studerar Kristina andra året på Campus Viktor Rydbergs gymnasium där hon läser Samhälle Beteende.
Niusha Khanmohammadi
Niusha Khanmohammadi är i grunden statsvetare med omfattande internationell erfarenhet inom jämställdhet, kultur och hållbar utveckling i Europa, Centralasien och Mellanöstern. Hon har en master i mänskliga rättigheter från Uppsala Universitet och har arbetat med FN, EU och svenska myndigheter i tolv länder, med fokus på kvinnor, fred och säkerhet samt policyutveckling. Niusha har även varit engagerad i Sveriges Kvinnoorganisationer och andra civilsamhällesorganisationer, där hon arbetat för att stärka unga kvinnors rättigheter globalt. Utöver sitt arbete inom internationell utveckling är Niusha verksam som konstnär och författare, där hennes arbete ofta utforskar teman kring identitet, migration och kulturella möten. Hon har varit engagerad i FUF i tio år på olika sätt, bland annat som skribent och mentor, och ser fram emot att bidra med sina erfarenheter och perspektiv i styrelsen för att främja en inkluderande och hållbar global utveckling.
Lena Martens Kalmelid
Lena har arbetat med bistånd i fält, för We Effect och Vi-Skogen i södra och östra Afrika, och tidigare, i slutet av nittiotalet, för Afrikagrupperna i Mozambique. Hon har också suttit i Afrikagruppernas styrelse, mellan 2000 och 2011, och de sista tre åren var hon ordförande. Nu gör hon en andra sejour i samma styrelse. Hon kom tillbaka till Sverige 2020, och började då arbeta för Naturskyddsföreningen, inte inom det internationella programmet utan med lokalt engagemang i Sverige.
Camilla Mohabat
Camilla är kommunikatör med expertis inom kommunikation för social förändring, med ett särskilt fokus på hälsofrågor. Hon har tidigare jobbat på FN i Köpenhamn, Tanzania och Egypten och på kommunikationsbyrå i London där hon arbetade med med kommunikations- och varumärkesstrategi för filantropiska stiftelser. För närvarande är hon kommunikationschef på organisationen D-tree som arbetar inom digital hälsa i södra Afrika, med bas i Lusaka, Zambia. Camilla älskar historier, att berätta och höra dem, och tror starkt på historieberättande som en form av förändringsarbete.
Axel Selin
Axel avslutar för närvarande sin masterutbildning inom utvecklingsstudier vid Lunds universitet. Han har en kandidatexamen i statsvetenskap från University of Amsterdam, där han även engagerade sig i projekt för grön omställning genom den studentledda organisationen Green Office. Axel har ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimatpolitik. Han anslöt sig till FUF som praktikant under hösten 2023, där han framför allt bidrog till arbetet med FUF:s tidigare projekt, The Global Peace Hub.
Lennart Wohlgemuth
Lennart var senast gästprofessor i Afrikakunskap med speciell inriktning på svensk och europeisk biståndspolitik vid School of Global Studies, Göteborgs universitet. Lennart har tidigare arbetat som direktör för Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala 1993 till 2005 och i 28 år på Sida, sju år som chef för sektoravdelningen och sju år som chef för undervisningsbyrån. Lennart är även ordförande för Europarörelsen.