Flera debattörer har under den gångna veckan uppmärksammat den växande antisemitismen i världen. Foto/Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 45: Debattörer uppmärksammar växande antisemitism i världen

Förra veckan var det 85 år sedan novemberpogromerna, även kallad kristallnatten. Detta refererar bland annat Svenska Dagbladets ledarskribent till, och menar att den växande antisemitismenvärlden skapar oro i den judiska diasporan. Även biståndet till Palestina och Sveriges förhållningssätt till konflikten mellan Israel och Hamas har fortsatt varit föremål för debatt.  

På demonstrationer runtom i världen har det förekommit inslag av antisemitism. Sociala medier gör spridningen av dessa åsikter snabbare och mer intensiva, vilket skapar otrygghet i den judiska diasporan, menar Fabian Zubicky i ett gästinlägg på Svenska Dagbladets ledarsida. Han refererar till kristallnatten 1938, som blev upptakten till Förintelsen.

Mot bakgrund av de senaste händelserna i Europa, är förståelsen av novemberpogromernas orsaker och utfall – tragiskt nog, och helt utan överdrift – mer relevant än någonsin, skriver han.

Även biståndet till Palestina är fortsatt debatterat på svenska opinionssidor. Lars Adaktusson, ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, menar att det inte enbart krävs en översyn av biståndet, utan att det måste göras om i grunden. Han menar bland annat att biståndspengar används för politisk aktivism och att flera organisationer som förmedlar hjälp i Palestina inte lever upp till de nya demokrati- och antiterrorkriterierna.

Ava Rundberg, förbundsordförande Ung vänster, m.fl. skriver i ett debattinlägg i Dagens ETC att svenska politiker och svensk media stirrar sig blinda på hypotetiska Hamas-kopplingar för att kunna undvika den riktiga frågan: den svenska statens medskyldighet i våldet. De hänvisar bland annat till det pausade biståndet till Palestina och att Sverige lade ner sin röst i FN-omröstningen om ett humanitärt eldupphör i Gaza.

– Sverige måste ansluta sig till kravet om ett omedelbart eldupphör, skriver de.

Magnus Ranstorp, forskningsledare vid CATS/Försvarshögskolan och kolumnist på Svenska Dagbladet, skriver att Hamas inte kan ha agerat självständigt inför terrordådet den 7 oktober, utan att de måste ha agerat i nära samråd med både Iran och Hizbollah. Han argumenterar också för att Sverige bör överväga att förbjuda organisationen Samidoun, som samlar in pengar i både Stockholm och Göteborg. Ranstorp menar att Samidoun har påvisbara kopplingar till Hamas och att organisationen förhärligar terroraktionen mot Israel.

Det är hög tid att Sverige upphör vara en bekväm fristad för terrorister och deras sympatisörer, skriver han.

Framväxten av antisemitism

Var är de tv-sända galorna efter det värsta dådet mot judar sedan Förintelsen?

Alice Teodorescu Måwe, fristående kolumnist, Dagens Nyheter

Den uppblossade antisemitismen visar varför Israel måste finnas

Isobel Hadley-Kamptz, kolumnist, Dagens Nyheter

Rädslan är tillbaka i Europa

Fabian Zubicky, gästskribent SvD:s ledarsida, Svenska Dagbladet

Skyll inte på naivitet, Socialdemokraterna

Edvin Alam, kandidat för Moderaterna I EP-valet och fullmäktigeledamot I Uppsala kommun, Altinget

Socialdemokraterna går terroristernas ärenden

David Lega, Europaparlamentariker (KD) och ledamot I partistyrelsen, Altinget

Sveriges bistånd och uppmaning till regeringen

Palestinabiståndet måste göras om i grunden

Lars Adaktusson, ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel, Göteborgs-Posten

Vi ska inte vara en fristad för terrorister

Magnus Ranstorp, forskningsledare CATS/Försvarshögskolan och kolumnist på SvD, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: