Flera debattörer har under den gångna veckan kritiserat regeringens budget och dess påverkan på klimatet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Aktuell debatt

Vecka 38: Debattörer kritiska mot regeringens budget: ”Klimatet får en smäll”

Under den gångna veckan har Sveriges regering presenterat sin budgetproposition – som väcker både oro och ilska i miljö- och klimatdebatten. Flera debattörer menar att regeringens sänkta bensinskatt och minskade klimatåtgärder blir en farlig kursändring som hotar uppfyllandet av klimatmålen.

Regeringen fortsätter med en kraftig nedskärning av klimatambitionerna i Sverige, skriver Dagens Nyheters ledarredaktion. Den sänkta bensinskatten och den minskade reduktionsplikten leder till att Sveriges klimatarbete går i fel riktning där varken etappmålen för 2030 och 2040, eller målet om klimatneutralitet till 2045 uppnås, menar de.

– Här går det sannerligen att tala om ett paradigmskifte, skriver de.

DN:s ledarskribent Susanne Nyström menar att regeringens budget och dess bakslag för Sverige och klimatomställningen inte kommer som en överraskning.

– I sin första stora intervju som statsråd markerade Svantesson att klimatmålen inte är prioriterade. Och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har undvikit att svara på om hon tror att regeringens insatser kommer att ro klimatmålet i hamn, skriver hon.

Trots att finansminister Elisabeth Svantesson (M) försökte försvara regeringens klimatpolitik som effektiv visar Regeringskansliets egna beräkningar att utsläppen kommer att öka och målen misslyckas, enligt Expressens ledarredaktion.

– När man sänker både drivmedelsskatterna och reduktionsplikten spelar det ingen roll att man strösslar lite pengar över laddningsinfrastruktur, skrotningspremie och industriklivet, skriver de.

Expressens ledarredaktion skriver också att regeringen inte bara ser till att öka utsläppen – den drar även ner på skyddet mot de stormar, översvämningar och skred som följer i klimatförändringarnas spår.

– Precis som när det gäller utsläppen, blir vi mer utsatta och kostnaderna högre ju längre vi skjuter jobbet på framtiden, skriver de.

Kritik mot regeringens budget

Budgeten är faktiskt mest en enda röra   

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

Regeringen erkänner att klimatpolitiken är en katastrof    

Susanne Nyström, ledarskribent, Dagens Nyheter

Svantesson kan inte snacka bort bristerna i budgeten

Ledarredaktionen, Expressen

Skulle inte regeringen skydda vanligt folk?

Ledarredaktionen, Expressen

Regeringen fuskar bort framtiden

Mattias Svensson, ledarskribent, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: