Flera debattörer kräver att Sverige omedelbart inför ett förbud mot internationella surrogatarrangemang. Foto: Tumisu. Källa: Pixabay.

Aktuell debatt

Vecka 16: Debattörer i upprop mot internationell surrogathandel

Ett 30-tal debattörer vill förbjuda internationella surrogatarrangemang. De menar att svenska medborgare utnyttjar utsatta kvinnor i fattiga länder. Även Rysslands invasion av Ukraina har diskuterats under den gångna veckan – och Aftonbladets ledarskribent menar att västvärlden borde göra mer för att stötta Ukraina.

31 debattörer, däribland journalister och feminister, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att Sveriges riksdag och regering är skyldiga att ta till åtgärder för att motverka att svenska medborgare använder sig av surrogater för att skaffa barn utomlands och därmed utnyttjar utsatta kvinnor i fattiga länder. Debattörerna kräver att Sverige omgående ska införa ett förbud mot surrogathandel som arrangeras internationellt.

Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige, men svenskar fortsätter att anlita surrogater och bidra till den växande reproduktiva handeln, enligt debattörerna. Den reproduktiva industrin söker sig till länder där kvinnors rättigheter är bristande och situation utsatt, exempelvis på grund av konflikter, vilket gör att de förmår att bära barn åt välbeställda västerlänningar. Surrogatmoderskap medför även allvarliga hälsorisker och forskning kan visa vilket psykiskt lidande surrogatmödraskap innebär för kvinnorna, skriver de.

Västvärldens stöd till Ukraina

Anders Lindberg skriver i en ledartext i Aftonbladet att Putin snart kommer att gå in i krigets nästa fas och att om omvärlden inte ökar sitt stöd till Ukraina så kommer landet att drabbas ännu hårdare och dödssiffran stiga. Ukraina har även, enligt hemligstämplade dokument från amerikansk underrättelsetjänst, brist på bland annat ammunition för att kunna vara effektiva. Därför menar Anders Lindberg att det är viktigt att västvärlden förser Ukraina med vapensystem, och att produktionen av ammunition och reservdelar kan vara helt avgörande för Ukraina. 

– Vår politiska vilja i väst avgör hur många ukrainska soldater som kommer att behöva dö, skriver han.  

Upprop mot surrogathandeln

Inför ett förbud mot surrogathandeln nu

Ida Östensson, folkbildare; Katarina Svensson Flood, barnmorska; Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna, m.fl., Aftonbladet

Kriget i Ukraina

Vi har inte gett Ukraina tillräckligt mot Putin än

Anders Lindberg, Aftonbladet

Klimatfrågan

”Modeindustrins gröna lögner ska förbjudas”

Alice Bah Kuhnke (MP) EU-parlamentariker och en av EU-parlamentets huvudförhandlare för EU:s nya textilstrategi, Expressen

”Så slutar vi bränna”

Johan Ehrenberg, Dagens ETC

AI

”Riskerna med AI bör inte nonchaleras”

Petter Martinsson (S), tidigare politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, Dagens Nyheter 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: