Sverige är nu medlem i militäralliansen Nato. Detta har välkomnats av de flesta debattörer på svenska opinionssidor. På bild: Ulf Kristersson (M), Sveriges statsminister, och Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare. Foto: NATO. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 10: Debattörer välkomnar Sveriges Natointräde

Den 7 mars 2024 blev Sverige fullvärdig medlem i Nato, två år efter att ansökningsprocessen inleddes efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Natointrädet har dominerat debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, med en klar majoritet som välkomnar medlemskapet i militäralliansen.  

Med anledning av Sveriges Natointräde inleder Svenska Dagbladets podcast Ledarredaktionen med orden:

– Det här är ett historiskt steg för vårt land efter att ha stått utanför demokratiernas kamp mot nazismen och kampen mot kommunismen under kalla kriget. Nu har Sverige valt sida inför de angrepp som demokratierna ställs inför i vår tid och i framtiden. 

Dagens Nyheters ledarredaktion är också positiva till att Sverige för första gången på 200 år nu formellt är en del av en militärpakt.

– Putins styre kommer att falla. Tills det gör det är det skönt att stå samman med goda grannar.

USA:s ambassadör i Sverige gratulerar Sverige till medlemskapet. Han skriver att det inte bara handlar om Sveriges säkerhetsbehov, utan att USA även ser vad Sverige kan tillföra till militäralliansen med dess växande försvarskapacitet och geografiska läge.

– Sveriges historiska beslut att söka Natomedlemskap mitt under Rysslands krig mot Ukraina är ett strategiskt och vältajmat steg med tanke på Europas snabbt förändrade säkerhetslandskap, skriver han.

Även Anders Lindberg, Aftonbladets chefredaktör, är övertygad om att Natointrädet är rätt väg framåt för Sverige.

– Jag tillhör dem som ändrade mig och blev för ett Natomedlemskap efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari för två år sen, skriver Anders Lindberg.

Han betonar att Putin gjorde den svenska alliansfriheten omöjlig. Samtidigt menar han att Sverige fortfarande kommer att vara Sverige i Nato, med förhoppning om att återigen kunna kritisera Turkiet och Ungern efter två år av tystnad. 

Debatten om Sveriges Natomedlemskap är visserligen främst positiv, men det finns en del röster som är kritiska och ser med oro på inträdet i militäralliansen.

– Det här är en sorgens dag för oss. Det är djupt beklagligt och en historisk felprioritering. Det bidrar till polarisering, ökade spänningar och militarisering – när vi behöver det motsatta, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen, till Dagens Nyheter.

Sveriges inträde i Nato

“Nu blir Sverige och USA allierade – på riktigt”

Erik D Ramanathan, USA:s ambassadör i Sverige, Dagens Nyheter

En historisk dag – äntligen är Sverige med i fredsprojektet Nato

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Ledarredaktionen firar Natointrädet

Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet

Sverige i Nato kommer att förbli landet lagom

Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet

Hyckleriet är äntligen över

Claes Arvidsson, ledarskribent, Svenska Dagbladet

Sex röster: Det innebär Natointrädet för Sverige

Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: