Barn och Emelie Weski

En stor andel av migranterna vid EU:s gräns är barn. Sverige måste ta sitt ansvar och skydda dem, skriver Emelie Weski. Foto: Pixabay och Joakim Lindgren

Debatt

Svik inte barn och unga på flykt

Jimmie Åkesson delar ut flygblad i Turkiet, Ulf Kristersson poserar i jaktkläder och Stefan Löfven väntar ut ropen på hjälp. Samtidigt beskjuts barn och unga vid EU:s gränser. Nu måste Sverige ta sitt ansvar och hjälpa de barn som behöver vårt skydd, skriver Emelie Weski från LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer.

Sveriges humanitära förfall fortsatte i förra veckan när Jimmie Åkesson vikarierade som Sveriges mest välbetalda gatumissionär. I Turkiet. Där delade han ut flygblad till hungriga och rädda människor på flykt och sa att Sverige är fullt. Kom inte hit. Hans agerande och det tryckta flygbladet är ännu ett i ledet av Sverigedemokraternas utlevda vanföreställningar.

Flygbladet signeras nämligen av en Jimmie som enligt egen utsago nu representerar Sverige och svenska folket. Detta trots att Jimmie inte alls ingår i någon regering, är särskilt utsänd av Sverige, har vunnit Eurovision eller har någon form av parlamentarisk majoritet i riksdagen. Hans grandiosa desillusion till ledarskap verkar ändå till synes följas av olika partiledare. En efter en verkar de få moralisk hjärnkollaps och glömma vad politikens själva kärna står för.

En Ulf Kristersson poserande i jaktkläder. Enligt honom själv, helt omedveten om att åskådare ovilligt härleds till ett Moderaterna som nu ger sitt godkännande till bekämpning (beskjutning) av skadedjur (flyktingar) vid EU:s yttre gräns. Flyktingar som till hälften består av barn, enligt bedömningar av FN:s barnrättsorganisation Unicef. Trots att Ulf Kristerssons foto snabbt togs ned från sociala medier och Kristersson kom med någon slags… ska vi kalla det ursäkt… så står Moderaterna inför en rejäl rannsakan. Om inte annat så kan man väl bara gratulera till den officiella sammanslagningen med Sverigedemokraterna och förvänta att grandioson snart intar tronen.

En Stefan Löfven som efter 5 år fortfarande vill vänta ut hjälp-ropen vid “dödens hav” (tills de helt tystnar misstänker jag). Parollen upprepas: inte förrän alla EU-länder hjälps åt lika mycket ska Sverige ta sitt ansvar. Trots att över 30 000 människor på flykt har försvunnit bara de senaste fem åren. 2 500 av dessa precis utanför EU:s murar. Bara i år har ett 10-tal barn dött i havet på väg över mot Europa. Drunknade medan EU:s gränspolis – betald av svenska skattebetalare – häcklar dem, motar dem och avstår från att rädda dem. Det är ett svek från Socialdemokraterna som legitimerar att människor på flykt kan användas som spelpjäser i statliga förhandlingar. Ett svek som legitimerar att barn dör på vägen till Europa.

Politiken är till för att bära de röster som annars inte hörs, stärka dem som inte kan lyfta sig själva och bygga det samhälle vi vill ha. Människor på flykt ska få sina folkrättsliga rättigheter tillgodosedda. Rätten till att söka asyl.

Beskjutandet av flyktingar vid EU:s gränser och bortmotandet av båtar som anländer vid EU:s kust måste få ett stopp! Sverige bör genast se till att barn med familj, samt ensamkommande barn får skydd.

Ungdomsrörelsen har bidragit i flyktingmottagandet tidigare och kommer fortsätta göra det. De unga flyktingar som tar sig till Sverige är fortsatt välkomna i ungdomsrörelsen och fortsätter göra oss till en starkare rörelse. Och det gör mig stolt att säga att unga människors engagemang och organisering ger mig förnyad tro på Sveriges roll i världen.

Barn och unga utgör en majoritet av människor på flykt och de behöver vårt skydd. Hur vi väljer att ta hand om dem och ge dem förutsättningar för ett liv i fred kommer att påverka huruvida de väljer att bidra till samhällsutvecklingen eller bidra till negativa våldsspiraler. Det är allas vårt ansvar. Inklusive Sveriges. Att se till att barn och unga bidrar till det förstnämnda och inte det andra. Oavsett vad Sveriges hållning i EU är så kommer vi alla att få känna av konsekvenserna av det som följer. Särskilt de barn och unga som nu vandrar mot EU:s gräns. Om regeringen fortsätter svika barn och unga på flykt kommer vi inte stå tysta.

Därför kräver LSU – Sveriges ungdomsorganisationer:

✓ Familjeåterförening för alla barn, oavsett skyddsgrund

✓ Permanenta uppehållstillstånd för barn som huvudregel

✓ Lagliga vägar för människor att ta sig till Sverige och Europa

✓ Garanti att alla barns egna asylskäl tas i beaktande i asylprocessen

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: