The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

FUF:s nättidning Utvecklingsmagasinet tipsar om fem reportage du kan läsa i sommar. Foto (till vänster): John Cyprian. Foto (till höger): Jakob Kerren.

Sommartips: Fem reportage om global utveckling

Strikta hbtqi-lagar i Uganda, ojämställdhet i tysktalande Europa och kultur som hotas när slumområde i Indien ska rustas upp. Utvecklingsmagasinet tipsar om fem reportage – om bland annat dessa ämnen – för semesterresan, hängmattan eller lunchrasten på sommarjobbet.  

I maj 2023 trädde en ny lag i kraft i Uganda med hårda straff för hbtqi-personer. Detta har drastiskt förändrat livet för många hbtqi-personer i landet, som antingen har behövt fly därifrån eller riskerar att möta förtryck och förföljelse på hemmaplan. Utvecklingsmagasinet har pratat med två av dem.

Två röster om situationen för hbtqi-personer i Uganda: “Det är ett helvete där ute”

I en del av Europa där kvinnans roll länge inneburit att vara en hemmafru har en nygammal struktur vuxit fram: kvinnligt deltidsarbete i kombination med det obetalda arbetet i hemmet. Som följd har de tyskspråkiga länderna bland de största löneskillnaderna mellan kvinnor och män i hela Europa. Men dagens unga ifrågasätter allt oftare status quo och vill se en förändring.

Stor utmaning med jämställdhet i det tysktalande Europa

Intensiva bondeprotester satte press på EU-politikerna under våren. Bönderna är missnöjda med EU:s jordbrukspolitik, som de menar begränsar deras inkomster. Ett av problemen de lyfter fram är de frihandelsavtal EU har ingått med länder utanför unionen. Problemet för politikerna är bara att ett av dessa länder är det krigsdrabbade Ukraina, som EU har förklarat sitt ovillkorliga stöd till.

EU slits mellan sina bönder och stödet till Ukraina

Dharavi, ett av världens största slumområden, i Bombay ska rustas upp i ett nytt fastighetsprojekt. Målet är att området ska bli både renare och tryggare. Men lokalinvånarna är oroliga för att deras kultur ska bli försummad och att de ska bli tvungna att lämna sina hem. 

Kulturen hotas när slumområde i Indien byggs om

I Zimbabwes huvudstad Harare är gatuförsäljning en viktig del av ekonomin, särskilt för kvinnor som står för en stor del av den informella arbetskraften i landet. Men många av dem får utstå både våld och trakasserier när de arbetar.

Kvinnliga gatuförsäljare kämpar för sin plats i Harare 

 

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten