The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Det är dags att ge oss själva möjligheten att vara snälla mot klimatet. Foto: Unsplash.

Krönika

Önskelista: hållbara knuffar

Du går in på ett kafé och beställer en klassisk kaffe latte. Istället för att fråga om du vill lägga till en extra shot frågar baristan om du vill runda upp och klimatkompensera för att du valde komjölk till, vilket har större klimatpåverkan än andra alternativ. Du går vidare till mataffären, där står det inte ekologiskt på några varor eftersom det är det nya självklara, det ”vanliga”. Istället hamnar andra alternativ i skymundan, med bara ett fåtal symboliska produkter att välja bland. Lite avskilt hittar du ”konventionella äpplen”, ”gammelodlad citron” och ”orättvist kaffe”. När en svensk mataffär för några år sedan skyltade konventionella bananer som ”besprutade bananer” blev valet självklart för många att välja det ekologiska alternativet. Detta visar att vi ständigt behöver tydliga påminnelser om vilka konsekvenser våra val i vardagen har.

I affärerna får vi numera frågan om vi vill ha en plastpåse och får då även betala för den. Samtidigt vittnar redan många butiker om en kraftig åtgångsminskning av plastpåsar. När vi får frågan stannar vi upp och tänker efter. Det som tidigare varit självklart ifrågasätts, till fördel för mer klimatsmarta val.

När jag var i Indien bestod restaurangmenyerna till största del av vegetariska alternativ. Köttvarianter hamnade ofta längst ner på sidan, med få val och lite i skymundan. Som det ofta är i Sverige, fast tvärtom, med vegetariska alternativ som nästan känns lite påtvingade. Genom att framhäva mer hållbara vegetariska alternativ kändes det också självklart att välja det och nästan lite fult att ens snegla mot kötträtterna.

Jag tror inte att en beteendeomställning mot en mer klimatvänlig livsstil behöver vara varken svår eller radikal. Med tanke på hur många tusentals små beslut som hjärnan fattar varje dag är jag övertygad om att vi handlar mycket på slentrian och efter norm, för att underlätta för och avlasta hjärnan. Därför behöver vi ledstänger som kan visa riktningen och förenkla för människor att ”välja rätt” genom att ändra utgångsläget för vad som är normalbilden. Genom att ändra normen, och hela tiden sätta de klimatsmarta alternativen i första rummet kan vi stegvis ändra om, med hjälp av en liten knuff i rätt riktning.

Detta är en krönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en krönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: