The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Kongo-Kinshasa försöker stoppa M23-rebellernas frammarsch, tillsammans med FN:s fredsbevarande styrkor och trupper från Östafrikanska gemenskapen. Foto: MONUSCO Photos. Källa: Flickr.

Utvecklingsmagasinet förklarar

Konflikten mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa – detta har hänt

De senaste månaderna har spänningarna mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda ökat. Rebellgruppen M23 har tvingat hundratusentals civila på flykt i östra delen av Kongo-Kinshasa. Rwanda anklagas mot sitt nekande för att sponsra rebellerna, men konflikten mellan länderna har rötter långt bak i tiden.

I slutet av oktober utvisades Rwandas ambassadör från Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo). I november anklagades Kongo-Kinshasa för att ha kränkt rwandiskt luftrum. Och senare samma månad sköts en soldat ur Kongo-Kinshasas regeringsstyrkor ihjäl av Rwandas trupper.

Konflikten mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa har successivt trappats upp sedan förra året. Spänningarna orsakas av Mouvement Du 23 Mars, M23, en rebellgrupp bestående mestadels av kongolesiska tutsier. De senaste månaderna har de gradvis avancerat i provinsen Nordkivu, som ligger i östra delen av Kongo-Kinshasa.

Den 23 mars 2009 ingick Kongo-Kinshasa ett fredsavtal med de insurgenter som ville fördriva före detta hutumiliser som flytt Rwanda efter folkmordets slut 1994. 2012 bildades M23 i protest mot att Kongo-Kinshasa, enligt dem, inte hållit sin del av 23 mars-avtalet. Efter militära påtryckningar från förstärkta regeringsstyrkor och MONUSCO, FN:s fredsbevarande insats i området, slöt Kongos regering och M23 ett nytt fredsavtal 2013, som nu alltså har brutits igen.

Rwanda stöttar M23

Kongo-Kinshasa anklagar Rwanda för att stötta M23-rebellerna, vilket president Paul Kagame och hans regering förnekar. De hävdar att Kongo-Kinshasa har utsett dem till syndabock för sina interna problem. Rwanda å sin sida anklagar Kongo-Kinshasa för att samarbeta med hutumiliser, något som Kongo-Kinshasa förnekar.

En expertgrupp från FN rapporterade dock tidigare i år att Rwanda faktiskt bistår M23 med vapen, ammunition och annan krigsmateriel. Och när M23 bildades 2012 skickade Rwanda trupper i syfte att stödja upproret mot Kongo-Kinshasas regering. Även då mördade M23-rebellerna civila i Nordkivu, enligt FN:s säkerhetsråd, som också uppgav att rebellerna våldtog kvinnor och barn och tvångsrekryterade pojkar och unga män.

Orsakerna till att M23 åter gör uppror

Rebellerna själva hävdar att Kongo-Kinshasa fortfarande inte har integrerat tutsiinsurgenterna i de nationella styrkorna, som avtalat 2009. Foreign Policy spekulerar i att Paul Kagame också kan ha känt sig hotad av Kongo-Kinshasas närmanden till Östafrikanska gemenskapen (EAC), det mellanstatliga samarbetsorganet bestående av Rwanda, Kongo-Kinshasa, Kenya, Tanzania, Uganda, Burundi och Sydsudan. Landet är nämligen en av Rwandas viktigaste handelspartners. Med Kongo-Kinshasas medlemskap i EAC utsätts Rwanda för större konkurrens av övriga EAC-medlemsstater. Detta kan ha fått Kagame-regimen att egga M23-rebellerna till revolt igen, enligt tidskriften.

Det kan också vara så enkelt som att Kongo-Kinshasas naturresurser motiverar Rwandas inblandning, skriver Africa Confidential. Östra Kongo-Kinshasa är rikt på ädelmetaller och mineraler och naturtillgångarna har ända sedan den europeiska kolonisationen av området bidragit till konflikt. Det amerikanska skatteverket rapporterade i våras att 90 procent av allt guld från Kongo-Kinshasa smugglas via Rwanda och Uganda, där det förädlas och säljs vidare.

Protester mot M23 – och MONUSCO

Det är svårt att få en uppfattning om exakt hur många människor som har drabbats av M23:s attacker. Al Jazeera uppger hundratals döda och nästan 300 000 fördrivna. Flyktingläger har upprättats i takt med att M23 har intagit byar i Nordkivu. I attackerna mördas civila, inklusive små barn, enligt uppgifter från Human Rights Watch. Senast i slutet av oktober rapporterade The East African att M23 bombat en by strax norr om provinshuvudstaden Goma, där de intervjuade en gravid kvinna vars man hade dödats i attacken. Med hjälp av Röda Korset lyckades hon ta sig förbi frontlinjen för att få vård, men hennes fem barn blev kvar.

Befolkningen i Kongo-Kinshasa protesterar – men inte bara mot M23, utan också mot FN:s fredsbevarande styrkor, som många tycker har svikit löftet att skydda civila. I somras dog 36 personer i de våldsamma protesterna. Även fyra soldater från MONUSCO dödades i sammandrabbningarna.

Som svar på M23:s frammarsch har 3 000 män nyrekryterats till Kongo-Kinshasas regeringstrupper och EAC har skickat kenyanska trupper till Nordkivu.

Rwandas president Paul Kagame har nu kommit överens med Kenyas före detta president Uhuru Kenyatta, som leder medlingsarbetet i Östafrikanska gemenskapen, att förmå M23-rebellerna att gå med på en vapenvila. Foto: Paul Kagame/Flickr.
Nytt avtal inom Östafrikanska gemenskapen

Den 23 november kom EAC:s medlemsstater, inklusive Rwanda, officiellt överens om att försöka övertala M23 att dra sig tillbaka från de områden de övertagit i Nordkivu och ingå omedelbar vapenvila.

– Det är uppmuntrande att se att Paul Kagame känns vid att han kan influera M23, sa en talesperson för Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi inför EAC-förhandlingarna. 

Det återstår att se om och i sådant fall när han lyckas. Men somliga är skeptiska.

– Det kan bli lättare sagt än gjort, skriver DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson.

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten