Kläder i butik

När readagen Black Friday slog till skapade det eko på debattsidorna.

Aktuell debatt

Black Friday gav fart åt debatten om konsumtion och klimat

Black Friday, årets julklapp och stundande klimattoppmöte. Den senaste veckans debatt har till stor del handlat om hur vår konsumtion påverkar planeten. Inget reafynd kan trösta oss när klimatet kollapsar, skrev en debattör.

Många har gått ut och kritiserat den stora readag Black Friday som skulle få oss alla att konsumera mera. Naturskyddsföreningen ordnade en anti-konsumtionskampanjer och insamlingsorganisationer uppmanade svenskarna att – i stället för att köpa en ny tv eller jacka – skänka pengar till exempelvis svältdrabbade barn i Jemen.

Men författaren Rebecca Weidmo Uvell tycker att kritiken mot Black Friday är orättvis. Hon menar att de som kritiserar dagen saknar ett klassperpektiv och bygger på den enögda medelklassens klimatångest. ”Den här sortens kraftiga reor gör att de utan stora resurser äntligen har råd att köpa det där plagget de längtat efter eller den där julklappen som egentligen är för dyr”, skriver hon.

Och hon får medhåll av Svenska Dagbladets ledarskribent Lydia Wålsten:

”Var är den media som kommer rapportera om de 130 000 som lyftes ur fattigdom igår? Om den ensamstående mamman som plötsligt fick råd med ett dataspel hon inte planerat att köpa till sin son?”, skriver hon.

Men Rebecca Weidmo Uvell och Lydia Wålsten får genast mothugg av Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin som tvärtom menar att Black Friday är ett uttryck för klasshat. Vi överöses nämligen av reklam från samma medelklass som kritiserar konsumtionen – med budskap om att köpa kläder, parfym, teknikprylar och möbler.

”Och en grej som nog faktiskt är värre än kulturartiklar om konsumtionsdriven klimatkollaps när man inte har pengar är den ständigt närvarande köphetsen i hela det offentliga rummet”, skriver Daniel Swedin.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver i Aftonbladet att inget reafynd kan trösta oss när klimatet kollapsar. Konsumtion gör oss inte lyckliga, utan är ett hot mot våra liv, menar hon.

”Vänd denna svarta dag till att bli dagen då du tar kommando, och hjälper till att hela vår planet”, skriver Isabella Lövin.

Men det var inte bara Black Fridays konsumtion som debatterades i veckan, utan även vår konsumtion av mat. Robert Höglund på hjälporganisationen Oxfams tar upp ett nytt EU-direktiv som ska göra det svårare för livsmedelskedjorna att missbruka sin makt över de arbetare som producerar vår mat. Han uppmanar Sverige att ta ställning för det nya direktivet i EU.

”De som i slutändas drabbas av dessa orättvisa metoder är småskaliga odlare och arbetare som trots att de arbetar hårdare än de flesta i världen, ändå inte har råd att skicka sina barn till skolan eller ens mätta deras magar”, skriver han.

Debattören Emily Turgman Gruian är upprörd över Lund kommuns beslut att sluta vara en Fairtrade City. Kommunpolitikerna tycker att det är slöseri med pengar, men Emily Turgman Gruian menar att ”ett ställningstagande mot mänskliga rättigheter, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling borde inte höra hemma i någon svensk kommun”.

Black Friday

Lågpriskonsumtionen är en ohållbar del av vår konsumtion
Heidi Andersson, Magnus Boström och Alexandra Davidsson, Dagens Nyheter

Black Friday är som en känslomässig fylla
Patrik Wincent, Svt Opinion

Kritiken mot Black Friday är totalt tondöv och saknar klassperspektiv
Rebecca Weidmo Uvell, Svt Opinion

Inget reafynd kan trösta dig när klimatet kollapsar
Isabella Lövin, Expressen

Black Friday är ett uttryck för klasshat
Daniel Swedin, Aftonbladet

Friheten är inte alltid vacker
Lydia Wålsten, Svenska Dagbladet

Konsumtion och klimat

Sverige måste sluta blunda för konsumtionens effekt
Vishal Parekh m.fl., Svenska Dagbladet

Stora livsmedelskedjor missbrukar sin makt
Robert Höglund, Svenska Dagbladet

Lund – lämna inte Fairtrade City
Emily Turgman Gruian, Sydsvenskan

Pristagaren ger förvrängd bild av klimat och ekonomi
Simon Haikola, Anders Hansson och Max Jerneck, Svenska Dagbladet

Brasiliens skövling av regnskog

Galenskap – stoppa Bolsonaros skövling
Emilia Bjuggren, Mattias Vepsä och Anders Österberg, Svenska Dagbladet

Saudiarabien och Jemen

Höj rösten mot Riyad. Det har varit tyst för länge.
Sydsvenskans ledarredaktion

Fredssamtal i Sverige saboteras av Trump
Ingvar Persson, Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: