”Ta hem de svenska barnen till IS-föräldrar – nu!”

I al-Hol-lägret i Syrien bor ca 70 000 människor, varav många är barn. Foto: Y. Boechat/Voice of America

Av: Kerstin Edquist

De barn till svenska IS-krigare som sitter fast i Syrien borde tas hem nu genast. Det skriver flera debattörer och riktar hård kritik mot regeringen. Dessutom debatterades Sveriges ansvar att ta emot flyktingar och respektera asylrätten.

6 februari, 2020, Aktuell debatt

Oljeraffinaderi och strafftullar ska hjälpa klimatet

Preemraff i Lysekil

Att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil är bra global miljöpolitik, enligt Sverigedemokraternas Martin Kinnunen. Foto: Lars Falkdalen Lindahl (CC BY-SA 2.0)

Av: Kerstin Edquist

Kan ett oljeraffinaderi i Sverige vara bra för klimatet globalt? Eller borde vi införa tullar mot stora utsläppare som USA och Kina? Det är frågor som debatterats i veckan. Dessutom har den feministiska utrikespolitiken fått både ros och ris.

30 januari, 2020, Aktuell debatt

Het debatt om klimatstrejker och Greta Thunberg

Veckans klimatstrejker har debatterats flitigt på svenska debatt- och ledarsidor. Foto: Julian Meehan (CC BY 2.0)

Av: Kerstin Edquist

Svenska opinionssidor har i veckan vänt ut och in på frågan hur de ska förhålla sig till klimataktivisten Greta Thunberg och den rörelse hon startat. Samtidigt får Sveriges regering kritik för sin klimatpolitik som kallas både oärlig och ”borgerligt vansinne”. Och oppositionen – de får kritik för att de samtidigt flyger till Israel för att gå på kändisfest.

25 september, 2019, Aktuell debatt

Höga förhoppningar på nya utrikesministern

Nya utrikesministern Ann Linde. Foto: World Trade Organization (CC BY-SA 2.0)

Av: Kerstin Edquist

Sverige har på drygt en vecka fått en ny utrikesminister, en ny regeringsförklaring och en ny budget. Det har förstås orsakat debatt i svenska medier. Flera organisationer hoppas på mer feminism i utrikespolitiken. Liberalerna vill se ett snabbt stöd till aktivisterna i Hongkong.

19 september, 2019, Aktuell debatt

Vi vill ge dig kunskap och perspektiv om världen

Smog i Kairo.

Trots att hållbara städer är avgörande för planetens fortlevnad diskuteras det sällan i medier eller politiken. Här är smog över Kairo. Foto: Sebastian Horndasch, CC BY 2.0

Av: Kerstin Edquist

Hur skildrar vi egentligen världen? Det är en fråga som FUF:s redaktion har brottats med många gånger. Vilka fördomar har vi? Vilka koloniala arv bär vi med oss när vi skriver? I vilka delar av världen finns våra stora kunskapsluckor? Och vilka stereotyper skapar vi om olika människor och länder? För att vända och vrida […]

Läs mer »

1 november, 2018, Ledare