“Om Sverige även fortsättningsvis ska ses som ett föregångsland inom biståndet måste vi vara beredda att leda – inte genom att kreativt försöka kringgå biståndets huvudsyfte”. Det skriver flera ledare för svenska biståndsorganisationer gällande regeringens besked att Sveriges flyktingmottagande ska kunna avräknas mot biståndet. På bild: informella bosättningar i Jemen. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 14: Debattörer kritiska mot att bistånd ska användas till flyktingmottagande

Ledarsidorna fortsätter att till stor del domineras av politiska konsekvenser sprungna ur Rysslands krig mot Ukraina. Men nu börjar även röster höjas kring det svenska biståndet och behovet av att också ha fokus på andra humanitära frågor.

Efter rapporterna om massmord i den ukrainska staden Butja menar Expressens ledarredaktion att Sverige måste utöka sitt vapenstöd till Ukraina för att stoppa Rysslands invasion. SSU:s ledamöter med ansvar för klimatfrågor föreslår i stället att subventionera icke-fossila drivmedel. Detta för att subventionering av fossila bränslen skulle kunna generera större inkomster för Ryssland. Sverige behöver se till att subventioneringar inte leder till ökade ekonomiska möjligheter för Putin att fortsätta kriget i Ukraina, menar de.

Samtidigt som Sveriges påverkan på Rysslands ekonomiska förmåga att bedriva krig mot Ukraina har debatterats på ledarsidorna lyfter Aftonbladets skribent Zina Al-Dewany ett annat perspektiv. Hon skriver att Sverige har bidragit till rysk militärförmåga genom export från svenska industrier till Rysslands kärnvapenprogram. Hon nämner också hur Sverige årligen ger Jemen 433 miljoner kronor i bistånd, samtidigt som vi exporterar vapen till ett värde av 13 miljarder kronor till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som utför bombningar i Jemen.

Omfördelning av svenskt bistånd och bortglömda konflikter

Flera svenska biståndsorganisationer upprörs över att regeringen har beslutat att pengar från biståndsbudgeten ska gå till Sveriges flyktingmottagande. Även Anders Pedersen, chef för Svenska röda korsets internationella avdelning, menar att det svenska biståndet måste gå till att säkerställa alla internationella kriser – som den ökade svälten i Jemen eller konflikten i Tigray. Det svenska biståndet behövs för att minska möjliga säkerhetspolitiska konsekvenser i kriser som dessa.

Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot, kritiserar riksdagen och regeringens tystnad kring flickor och kvinnors fortsatta försämrade livssituation under talibanernas styre i Afghanistan.

– Det sägs ofta att svenska medier inte orkar med mer än en konflikt i taget. Men för riksdag och regering måste andra regler gälla, skriver hon i Dagens ETC.

Även författaren Folke Schimanski skriver att han saknar en mer global syn på pågående konflikter just nu. Han observerar att medierapporteringen är allt mer centrerad kring Europa.

– Ukrainska flyktingar hjälps av det europeiska massflykts­direktivet. Men har inte också ­syriska barn och kvinnor blivit föremål för bombattacker, har inte Mariupol föregåtts av Aleppo?, skriver han i Dagens ETC.

Ryssland och Ukraina  

Sänkta drivmedelsskatter göder Putins krigskassa 

SSU ledamöterna Edvina Palmcrantz, Isak, Öhrlund, Lotta Wiechel och Christopher Lindvall, Dagens ETC  

Ryssland ljuger om landets krigsbrott 

Jonna Sima, Aftonbladet  

Skicka mer vapen för att stoppa Rysslands terror 

Ledarredaktionen, Expressen 

Svenska företag förser Putin med atomvapen 

Zina Al-Dewany, Aftonbladet 

Vad är det Strandhäll inte berättar för oss?  

Linda Jerneck, Expressen

Svenskt bistånd & humanitärt fokus  

Glöm inte Afghanistans könsapartheid  

Amineh Kakabaveh, Dagens ETC

Koppla på ett globalt perspektiv 

Folke Schimanski, Dagens ETC

Oacceptabelt att använda biståndet till flyktingmottagandet 

Erik Lysén med flera, Göteborgs-Posten

Låt inte biståndet utgöra en smidig handkassa för nationella utgifter 

Anders Pedersen. Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: