The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Det här är FUF

Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) är med sin neutralitet och oberoende en unik plattform i Sverige som samlar aktörer från akademi och politik samt myndigheter, civilsamhälle och näringsliv som vill lära sig mer om, och diskutera, globala utvecklingsfrågor. I över 50 år har vi arbetat med att skapa mötesplatser för kunskapsutbyten och samarbeten. Vi bevakar, tillgängliggör, breddar och nyanserar diskussionerna om globala frågor. Vårt arbete bidrar till ökad transparens och dialog om Sveriges roll i världen, biståndspolitiken och metoderna som bidrar till en rättvis och hållbar utveckling.  

Vår övertygelse är att med ökad kunskap, nya verktyg och breda nätverk kommer fler att agera för en rättvis och hållbar värld.

 

Hur jobbar vi?  

Med vårt arbete vill vi motverka fördomar, visa upp världen i all dess komplexitet och framhålla lösningarna som leder oss mot en mer rättvis och hållbar värld. Därför gör FUF följande:  

  • Skapar engagemang: Vi skapar mötesplatser där människor i alla åldrar kan engagera sig och utbyta erfarenheter för en rättvis och hållbar utveckling. Vi utbildar unga i journalistisk metod, sociala medier och schysst kommunikation om globala frågor så att de får verktyg för att engagera sig för en bättre värld. I bokklubben och den tematiska gruppen möts medlemmar i alla åldrar för att diskutera böcker om global utveckling och planera seminarier.  
Medlemmar får unik access 

Vårt nyhetsbrev, våra seminarier, Utvecklingsmagasinet, Youtubekanalen fufplay där vi samlar tidigare seminarier och Utvecklingsarkivet, som samlar rapporter om global utveckling, är exempel på kunskapsbanker och forum som alla kan tillgå. Vill du stötta vårt arbete med att tillgängliggöra kunskap som förändrar världen kan du bli medlem i FUF.  

Som medlem får du dessutom chansen att delta i sociala tillställningar och andra exklusiva event samt ta del av våra utbildningar och söka praktik hos FUF:s samarbetspartners. Ditt företag eller organisation kan också stötta oss genom att bli FUF-supporter, som bl.a. ger er exponering i våra kanaler.

Varför behövs vi? 

Vi lever i en komplex tid och värld som präglas av konflikter och humanitära kriser, minskat demokratiskt utrymme och allt tydligare konsekvenser av klimatförändringarna. Klockan tickar – om bara några år ska Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling vara uppnådda.  

Biståndsviljan i Sverige ökar och mer än varannan svensk vill veta mer om hur Sverige jobbar med bistånd och utveckling. Bland unga i åldern 18 till 29 år vill en ännu större andel lära sig mer bistånd och utveckling (62 procent). Detta visar Sidas senaste attitydmätning om utveckling och bistånd från 2023. 

Samtidigt berättar Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport att unga i en orolig omvärld nedprioriterar långsiktiga samhällsfrågor. Mer än hälften av de tillfrågade har en minskad tro på demokratin och intresset för samhällspolitik har minskat – trots att unga i dag är väl medvetna om de stora globala utmaningar som vi står inför. 

Desinformation och fake news blir alltmer utbrett och spridningsmetoderna mer avancerade.  Även i det traditionella medielandskapet blir det allt svårare att navigera i informationsflödet och att skilja vad som är trovärdig information från det som snarare förstärker stereotyper och förmedlar förenklade bilder av världen. 

Allt detta sker också i en tid då svenskt utvecklings- och humanitärt samarbete genomgår stora förändringar. I en tid av stora utmaningar och förändringar är det färre röster som granskar biståndet efter att de statliga stöden till oberoende kommunikation om Sveriges globala arbete har dragits in.  

Genom att erbjuda pålitlig information, stärka förmågan att tänka kritiskt och skapa möten för kunskapsutbyte vill FUF inspirera fler till att engagera sig och bidra till en rättvis och hållbar värld. Som medlem eller FUF-supporter är du med och möjliggör detta. 

 

 

Supportrar

Genom sitt supporterskap bidrar organisationerna nedan
till oberoende debatt och folkbildning om hållbar global utveckling