Av: Annie Sturinge (f d Sturesson)
Allt fler utvecklingsländer tar steget från låg- till medelinkomststatus. Uganda hoppas stå näst på tur. Trots hög tillväxt står dessa länder inför flera utmaningar. Att abrupt stoppa biståndet till dessa länder riskerar att vara kontraproduktivt, skriver Annie Sturesson, seniorekonom vid finansdepartementet i Uganda.
24 mars, 2015, Debatt
Den globala handeln kan bidra till positiv utveckling runtom i världen, men den kan även innebära negativa konsekvenser för människa och miljö. I det här avsnittet av FUF-podden får du lyssna till Viveka Risberg som när seminariet ägde rum den 16 mars 2015 var kanslichef på researchorganisationen Swedwatch. Med erfarenhet från både företags- och granskarsidan har Viveka inblick i alltifrån H&M:s verksamhet i Bangladesh till leksaksproduktion i Kina.
Läs mer »
16 mars, 2015, FUF-podden
Av: Jesper Bengtsson
Debatten har gått het kring Sveriges vapenavtal med Saudiarabien. Många har frågat sig om svensk export ska villkoras av krav på mänskliga rättigheter. Nu måste vi fråga oss på vilket sätt handel kan vara en del av en samordnad politik för global utveckling, skriver journalisten Jesper Bengtsson.
12 mars, 2015, Debatt
Av: Erik Pleijel
Biståndets jakt på resultat är ogenomtänkt och kan leda till att det civila samhället undermineras. För att bekämpa fattigdomen borde vi jobba med problemlösning i stället för resultatjakt, skriver biståndsarbetaren och författaren Erik Pleijel.
10 mars, 2015, Debatt
Av: Jytte Guteland
När EU skriver handelsavtal med utvecklingsländer kommer ofta EU:s egna intressen i första hand. Avtalen gynnar stora och resursstarka företag och länder, medan fattiga länders varor tappar i värde. Nu måste EU börja stå upp för rättvisa samarbeten där utveckling och social tillväxt premieras, skriver europaparlamentarikern Jytte Guteland (s).
3 mars, 2015, Debatt