Vaccinnationalism – ett postkolonialt maktspel

Foto: RF._.studio, Pexels

Av: Jasmine Askne

Vaccinnationalism är ett ord som tillsammans med coronaavstånd, flockimmunitet och hobbyepidemiolog har lagts till i min vokabulär det senaste året. Vaccinnationalism syftar på när höginkomstländer skriver avtal med vaccinproducenter för att garantera att den egna befolkningen blir vaccinerad så snabbt som möjligt. Att värna om sina egna är ett naturligt och mänskligt beteende, men problemet […]

Läs mer »

23 maj, 2021, Krönika

Vecka 16: Nya klimatmål, Navalnyjs hälsotillstånd och biståndsfrågan färgar veckans debatt

Av: Jasmine Askne och Jonna Erdös

EU och USA har i veckan lämnat besked om nya klimatmål, något som på ledarsidorna mottagits med både hejarop och skepticism. Även det svenska biståndet har väckt engagemang i koppling till den globala vaccineringen mot covid-19. Fängslandet av den ryske opinionsledaren Aleksej Navalnyj har fortsatt varit ett hett ämne och flera debattörer kräver att omvärlden markerar.

26 april, 2021, Aktuell debatt

Stort avstånd mellan studenter och arbetsmarknad i Tanzania

Bristande IT-kunskaper är en orsak till att unga hindras från att komma in på arbetsmarknaden. Foto: Musa Musa

Av: Jasmine Askne

Antalet universitetsstudenter slår rekord i Tanzania, men utbildningarna lever inte upp till arbetsmarknadens krav. Framförallt unga kvinnor drabbas när arbetsgivarna efterfrågar praktiska kunskaper som inte ingår i deras utbildning. Utvecklingsmagasinet har pratat med Andrew Mwakalebela som arbetar med att försöka överbrygga avståndet mellan studenter och arbetsmarknad.

25 mars, 2021, Intervju