Byråkratin innehåller några av utvecklingssamarbetets viktigaste ingredienser

Anteckningar

Kunskapsutbyte är oftast viktigare än de pengar som förmedlas inom utvecklingssamarbetet, skriver Inge Gerremo. Foto: Kyle Gese

Av: Inge Gerremo

Expertkunskaper och kunskapsutbyten är grundläggande för ett fungerande utvecklingssamarbete. Att prioritera bort det för att minska biståndets byråkrati är både dumt och kortsynt. Då blir det svårt att navigera i vår komplexa värld, menar Inge Gerremo som har 50 års erfarenhet av att jobba med svenskt bistånd.

23 juni, 2020, Debatt

Hungern bör bekämpas med ett mer produktivt jordbruk i Afrika

Jordbruk och Inge Gerremo

Jordbruket i Afrika söder om Sahara måste kunna mätta en snabbt växande befolkning, skriver Inge Gerrremo.

Av: Inge Gerremo

Att hungern tas upp till diskussion är väldigt välkommet. Men med den enorma befolkningsökning Afrika står inför kommer det afrikanska jordbruket behöva öka sin produktivitet. Något som i sin tur kräver avsevärda strukturförändringar under kommande decennier, skriver Inge Gerremo som jobbat många år med global livsmedelsförsörjning.

13 mars, 2020, Debatt

Satsa på lantbruket i de afrikanska länderna

Lantbrukare i Kenya.

Att satsa på det inhemska lantbruket är enda sättet att nå välfärd och utveckling i Afrika, menar debattören. Foto: CIAT (CC BY-SA 2.0)

Av: Inge Gerremo

Många ledare i Afrika har tagit den lätta vägen och importerar billiga livsmedel från Europa och Nordamerika. För att lyckas bygga upp en välfärd krävs det att afrikanska ledare – och omvärlden – satsar på det inhemska lantbruket, skriver Inge Gerremo, expert på globala livsmedelsfrågor.

18 mars, 2019, Debatt

Stärk kvinnors roll i det afrikanska jordbruket!

Av: Inge Gerremo och Linley Chiwona-Karltun

Malawis jordbruk beskrevs nyligen som en framgångssaga men står nu återigen inför problem. Hur kunde det gå så snett? Skulle en kvinnlig ordförande för den Afrikanska unionen och en kvinnlig president för Malawi kunna gör skillnad i kampen mot hunger och fattigdom och behovet av att åstadkomma mer jämställda levnadsvillkor? Det frågar sig Linley Chiwona-Karltun och Inge Gerremo, som båda är verksamma vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

4 februari, 2013, Debatt

Bokrecension – ”A New Diplomacy for Sustainable Development: The Challenge of Global Change”

Av: Inge Gerremo

Bo Kjellén var under många år miljöambassadör för Sverige och gjorde viktiga insatser i de internationella miljöförhandlingarna, inte minst i samband med Riokonferensen 1992. Efter att ha gått i pension skrev han boken A New Diplomacy for Sustainable Development, om sina erfarenheter av och synpunkter kring det internationella förhandlingsarbetet. Boken är nu mer aktuell än någonsin för att förstå det multilaterala förhandlingsspelet kring miljöfrågor, menar Inge Gerremo

26 december, 2012, Debatt

Bokrecension: ”På väg till presidenten”

Av: Inge Gerremo

För 40 år sedan var Afrika hoppets kontinent. Överallt i de nyblivna staterna sökte man en väg bort ur den koloniala historien. Då börjar också författaren och dokumentärfilmaren Stig Holmqvist att resa och återkommande leva i Afrika. Han har nu skrivit en bok om sina erfarenheter. Inge Gerremo har läst Stig Holmqvists bok "På väg till presidenten”, som är ett stycke politisk historia grundat på kunskap och närvaro.

23 oktober, 2012, Debatt