Ökad ojämlikhet i världen har väckt debatt kring Sveriges bistånd

ojämlikhet

Elektrifiering kan vara nyckeln till att nå de flesta mål i Agenda 2030, menar veckans debattörer, när fokuset är på ojämlikhet i världen.

Av: Amanda Wibne Romild

FN:s utvecklingsprogram UNDP gav förra veckan ut en rapport om mänsklig utveckling som inleds med “Ojämlikhet. Bevisen finns överallt”. Det har resulterat i att veckans debatt varit fokuserad på orsaker till ojämlikheterna och krav på förändring i svensk biståndspolitik.

17 december, 2019, Aktuell debatt

Biståndskritiken fortsätter på svenska opinionssidor

De senaste månaderna har Sida och svenskt bistånd fått hård kritik på svenska opinionssidor.

Av: Amanda Wibne Romild

Debatten om korruption och dålig kontroll av svenskt bistånd fortsätter i svenska tidningar. Svenska dagbladets gästskribent kräver en biståndsberedning och Sverigedemokraterna efterfrågar tydligare krav på biståndsmottagare. Samtidigt uttrycker andra debattörer en oro över ett ökat motstånd mot sexuella rättigheter i många länder runtom i världen.

14 november, 2019, Aktuell debatt

Debattörer kräver att omvärlden står upp för kurderna i Syrien

Flera debattörer tycker att Sverige och EU måste stötta de kurdiska grupperna i norra Syrien. Inte minst efter Turkiets hot om en offensiv. Foto: Kurdishstruggle (CC BY 2.0)

Av: Amanda Wibne Romild

I veckan har USA:s president Trump beslutat att dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Samtidigt gav han klartecken för turkiska styrkor att göra en offensiv. Något som väckt mycket debatt på svenska opinionssidor. Det är ett stort svek från USAs: sida, menar veckans debattörer som vill att omvärlden nu ska stå upp för kurderna i norra Syrien.

9 oktober, 2019, Aktuell debatt