I samband med klimatmötet COP27 kritiserade flera debattörer Sveriges klimatpolitik. Foto: Tim Dennell. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 46: Debattörer kritiserar Sveriges klimatpolitik och ny grundlagsändring

FN:s klimattoppmöte i Egypten har väckt frågor om Sveriges klimatpolitik och ansvar internationellt. Flera debattörer kritiserar även den svenska grundlagsändringen om utlandsspioneri som de menar gör det svårare att granska internationella samarbeten. 

FN:s Klimattoppmöte COP27 i Egypten och Sveriges ansvar för klimatpolitiken skapade starka reaktioner i debatten under den gångna veckan.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ETC om företrädarna från klimatdrabbade länder som Sveriges klimat-och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har mött på COP27. 

För dem kommer Pourmokhtari förklara att Sverige, ett av världens rikaste länder, väljer att sänka priserna på bensin och diesel. Att Sverige, mitt i en klimatkris, gör det billigare för rika människor att öka utsläppen och förvärra klimatförändringarna ytterligare, skriver hon.

Även Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson är kritisk mot den nya regeringens klimatpolitik.

– Samtidigt som FN-chefen varnar för ett ”klimathelvete” har regeringen givit upp den svenska klimatpolitiken, skriver han.

Ledarskribenten Mattias Svensson på Svenska Dagbladet menar dock att man bör förhålla sig skeptisk till talet om en klimatkris. Han menar att vi behöver ta fram nya och mer effektiva energikällor och sätt att resa – och att sprida sådana innovationer i världen utan handelsrestriktioner. 

– Men samverkan mellan politik, teknikutveckling och marknader är den realistiska vägen framåt, som kommer att ge minskade utsläpp på sikt och gå att leva med under tiden, skriver han. 

Svensk grundlagsändring hotar att inskränka pressfriheten

Den svenska grundlagsändringen om utlandsspioneri som riksdagen har röstat igenom har också väckt debatt. Lagen gör det straffbart att röja uppgifter som kan skada Sveriges relationer till andra stater och internationella organisationer. Kritiker menar att grundlagsändringen gör det svårare för journalister att granska Sveriges internationella samarbeten.  

Erik Larsson skriver i en ledarartikel i OmVärlden att många fruktar att grundlagsändringen ofrivilligt kommer att leda till att medier och organisationer inom civilsamhället tystas ner. Han undrar till exempel om den nya lagen hade kunnat användas mot FN-diplomaten Anders Kompass – som mellan 2014 och 2015 läckte uppgifter om FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken.

DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki är kritisk till att media inte har ställt politiker mot väggen inför grundlagsändringen.

– Det kan inte betraktas som något annat än ett fiasko, skriver hon.

Klimatmötet och svensk miljöpolitik 

Skyll inte ifrån dig, Pourmokhtari!
Alice Bah Kuhnke (MP), ETC 

Regeringen verkar vara immun mot klimatlarm
Per Bolund och Pär Holmgren (MP), Svenska dagbladet 

Pourmokhtari kan inte slinka undan på COP27
Susanna Kierkegaard, Aftonbladet 

Pourmokhtari låter som en realityserie
Fanny Jönsson, Aftonbladet 

Klimathelvete på väg och regeringen rycker på axlarna
Ingvar Persson, Aftonbladet  

Kristänkandet om klimatet leder fel
Mattias Svensson, Svenska dagbladet 

Svensk grundlagsändring om utlandsspioneri

Spionlagen riskerar att sätta strypsnara på svenska medier
Erik Larsson, Omvärlden 

De som stöttar spionlagen håller sig borta och skäms
Fabian Lidbaum och Hedda Johansson (Grön Ungdom), Expressen 

En lag som gapar över för mycket
Mattias Svensson, Svenska dagbladet 

Vi måste säga som det är – journalisterna gjorde bort sig
Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: