Förra året slutade H&M att köpa bomull från den kinesiska regionen Xinjiang efter uppgifter om tvångsarbete.

Aktuell debatt

Vecka 15: Natodebatt efter rysk upptrappning och Kina bojkottar H&M

Under den gångna veckan har relationen mellan Ryssland och Ukraina uppmärksammats efter att uppåt 85 000 ryska soldater förflyttats till gränsen mot Ukraina. Händelseutvecklingen har bidragit till debatt om både Ukrainas och Sveriges möjliga medlemskap i försvarsalliansen Nato. Kinas bojkott har även väckt debatten om Sveriges handel med Kina.

Uppåt 85 000 ryska soldater har förflyttas till gränserna uppger ukrainska källor och det har ökat spänningarna mellan Ryssland och Ukraina. Så länge Kiev inte har kontroll över sitt eget territorium, så nekas de medlemskap i Nato. Aftonbladets ledarredaktionen anser att Ryssland bör stoppas genom att avsluta den pågående utbyggnaden av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Även Expressens ledarredaktion stämmer in och uppmuntrar EU att agera tillsammans. 

– Sverige bör vänligt men bestämt förklara för Tyskland att gasledningen skulle skada relationerna även mellan goda vänner. 

Daisy Balkin Rung skriver i Sydsvenskan att den ryska mobiliseringen i Ukraina även kan påverka Sverige:

– Skulle den lede fi slå till mot Sverige och katastrofen är ett faktum då hjälper det inte hur många avtal som signerats. För Sverige står utanför. 

Utrikesminister Ann Linde (S) uppgav att medlemskap i Nato kan provocera Ryssland och leda till ”kraftiga motåtgärder”, men Claes Arvidsson skriver i SvD att säkerhetspolitiken borde vara självständig:

– Det är inte brist på kunskap som förklarar Socialdemokraternas istadiga nej till en formell anknytning till Nato, utan övervintrad ideologi från naturalismens tid. 

Även de socialdemokratiska utrikes- och försvarsministrarna skriver i DN Debatt att den svenska säkerhetspolitiken har blivit mer realistisk under de senaste 20 åren.  

– Sålunda har vi i praktiken övergivit allianslösheten och kommit en bra bit på väg att ingå i ett säkerhetssystem som hoppeligen ska avskräcka Ryssland från att tillgripa militärt våld för att nå politiska mål. Ett säkerhetssystem som i grunden bygger på Nato. 

Kina bojkottar H&M

Förra året publicerade H&M en rapport om tvångsarbete och etnisk förföljelse i den kinesiska regionen Xinjiang och slutade att köpa bomull från området. Åtta månader senare svarar kommunistpartiets ungdomsförbund med att bojkotta H&M. Svenska företag är i större beroendeställning till Kina än vad man egentligen tror skriver Henrik Sundblom i SvD:

– Kompetensen att hantera dagens auktoritära stater behöver stärkas…

Mattias Svensson invänder och skriver i SvD att ”sluta handla med Kina kommer inte att göra dess styre mindre mordiskt eller förtryckande, både historisk och samtida erfarenheter talar faktiskt för motsatsen”. Han anser dock att handeln med diktaturer bör uppmärksammas och att man bör separera stat och ekonomi eftersom svenska företag tar egna risker.

Kinas ekonomiska makt hotar yttrandefriheten i väst enligt Patrik Kronqvist som i Expressen skriver ”att det är bra för demokratin om det finns bokförlag, filmstudior, tidningar och tv-stationer som inte har några affärsintressen i Kina att ta hänsyn till” eftersom USA slutade att producera storfilmer om övergrepp som pågick i Kina. Även Sverige bör ta hänsyn till att den kinesiska diktaturen använder olika metoder för att uppnå utrikespolitiska mål. Att kinesiska leverantörer har uteslutits från det svenska 5G nätet av ”säkerhetsskäl” är ett gott tecken som andra EU länder bör följa. 

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen: 

Rysslands upptrappning i Ukraina

Det är bara regeringen som ser framgångarna
Claes Arvidsson

Rysk upptrappning vid Ukraina gräns oroar
Annika Nordgren Chistensen, Patrick Oksanen, Johan Wiktorin, Amanda Wollstad och Anders Lindberg

Ukraina behöver vår hjälp när Putins vapenskramlar
Osignerad ledartext

DN Debatt Repliker. “Osäkerhet om Sveriges uppträdande vid kris i norra Europa
Bo Hugemark och Henrik Salander

“Ryssland vill enligt minstern, skära av försörjningslinjerna mellan USA och Europa samt förstärka sin närvaro i Arktis”
Daisy Balking Rung

Kina bojkottar H&M

Frihandelsvänner får inte blunda för hotet i Kina
Patrik Kronqvist

Handel med Kina kräver både moral och ryggrad
Henrik Sundblom

Kinas problem är inte handel
Mattias Svensson

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: