The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Sveriges eventuella inträde i Nato har fortsatt varit en stor diskussion på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan. På bild: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: NATO, North Atlantic Treaty Organization. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 10: Debattörer oeniga om eventuellt inträde i Nato

Förra veckans debatt präglades även den av Rysslands invasion av Ukraina. Förutom frågan om ett svenskt inträde i Nato och beroendet av rysk naturgas har även klimatfrågan fått sig en plats i diskussionen.

Sveriges eventuella inträde i Nato har varit en het debatt under den gångna veckan. Statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att en ansökan till Nato från Sverige i nuläget hade destabiliserat det globala säkerhetsläget har lett till omfattande diskussioner. Erik Helmerson skriver i Dagens Nyheter att uttalandet i sig skapar destabilisering i regionen och att strategisk ambiguitet hade gynnat Sverige bättre i längden. Per Gahrton (MP), före detta ledamot i EU-parlamentets utrikes- och säkerhetsutskott, motsätter sig detta, och menar att EU är ett mer rationellt verktyg för långvarig säkerhet.

– Som Ukrainas utrikesminister har konstaterat har EU hittills visat sig betydligt mer konkret aktiv i stödet för Ukraina än Nato, skriver Per Gahrton i Expressen.

I debatten om Sveriges mottagande av ukrainska flyktingar har Moderaterna fått hård kritik och partiet anklagas för att vara hycklande. Aftonbladets Zina Al-Dewany skriver att partiet bara för ett par månader sedan stod stolta i sin återvandringspolitik, för att nu plötsligt helvända. Hon får medhåll av studenten och skribenten Josefiné Josefsson som menar att rasismen är tydlig i Moderaternas agerande.

– Det finns ett samband och det sambandet synliggörs när Moderaterna är beredda att justera sin flyktingpolitik när det handlar om vita människor på flykt, skriver hon.

Sveriges användande av rysk naturgas har utmålats som en bidragande del till att kriget fortsätter. Tomas Kåberger och Anders Wijkman skriver i Dagens Nyheter att Sverige bör införa ett importstopp av rysk naturgas genast för att stödja Ukraina. Per Högselius, professor vid KTH, svarade med argumentet att ett importstopp hade lett till katastrofalt höga energipriser för Sverige och därför inte är en rimlig åtgärd.

Sverige och Europas beroende av rysk naturgas har också gett skjuts till klimatdebatten. Energiexperterna Markus Wråke och Filip Johnson argumenterar i Dagens Nyheter för att Sverige bör hantera klimatkrisen och säkerhetskrisen med samma medel – det vill säga med en kraftig ökning av svensk fossilfri elproduktion. Även om kompromisser skulle behöva göras för att blidka olika intressen, så är möjligheterna goda, menar de.

– Det skulle minska beroendet av rysk gas, pressa elpriserna och drastiskt minska klimatutsläppen.

Sverige och Nato

Vid tvivel, gör som Finland – statsministern gick vilse om Nato

Erik Helmersson, Dagens Nyheter

Hellre EU-säkerhet än Natomedlemskap

Per Gahrton (MP), Expressen

Sveriges flyktingmottagande

Besk eftersmak när M öppnar sina hjärtan

Zina Al-Dewany, Aftonbladet

Kristersson, gäller din solidaritet bara vissa?

Josefiné Josefsson, Aftonbladet

Sverige och rysk naturgas

“Hantera båda kriserna med mer elproduktion”

Filip Johnsson och Markus Wråke, Dagens Nyheter

“Fullt möjligt att stoppa EU:s import av rysk gas”

Tomas Kåberger och Anders Wijkman, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten