I Cabo Delgado-provinsen i norra Moçambique pågår våldsamheter och en humanitär kris. Tusentals människor är på flykt efter att den väpnade islamistiska gruppen lokalt känd som al-Shabab har bränt byar och begått brutala mord.
– För att kunna lösa situationen behövs stöd från andra länder, säger Diamantino Nhampossa som jobbar för We Effect i Mocambique.
Sedan 2017 har våldsamheter skakat provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique. Den 24 mars i år utförde al-Shabab – som säger sig ha kopplingar till terroriströrelsen IS – den värsta attacken hittills när de anföll staden Palma. Enligt Aljazeera satte de väpnade islamisterna eld på hus, mördade dussintals människor och fick tusentals att fly staden. Tidigare i mars rapporterade BBC om hur islamisterna utövade brutalt våld så som att halshugga barn. Sedan konflikten i Cabo Delgado började har 2600 människor dödats och över 70 000 har fördrivits från sina hem, enligt Aljazeera.
Trots uppdateringar från BBC och Aljazeera är informationsflödet om vad som faktiskt pågår i Cabo Delgado osäkert.
– Vi har inte så mycket fakta, vi vet inte vad som är sanningen, säger Diamantino Nhampossa, vilket speglar DN:s rapportering om att Moçambiques regering är mycket förtegen vad gäller information om situationen i provinsen.
Amnesty International har släppt en rapport där de anklagar al-Shabab, men också regeringens styrkor och det privata sydafrikanska militära bolaget Dyck Advisory Group som strider på regeringens sida i Cabo Delgado, för att ha brutit mot internationell humanitär rätt. Enligt Amnesty har alla tre stridande parter utfört attacker mot civila.
Vad vill då gruppen al-Shabab åstadkomma med våldet? Diamantino Nhampossa förklarar att de vill bygga upp ett kalifat:
– Moçambiques kust är till största del muslimsk och många lever i fattigdom. Det gör det lätt att rekrytera unga män som blir lovade stora summor pengar av islamisterna, säger Nhampossa.
Diamantino Nhampossa berättar att We Effect stödjer en forskningsstudie som ska bidra till en analys av situationen i Cabo Delgado. Målet med studien är att den ska redogöra för varför unga män och kvinnor går med i al-Shabab och resultera i rekommendationer för hur man kan jobba förebyggande.
We Effect fokuserar mycket på att förstå de kulturella och historiska aspekter som påverkar hur människor förstår världen. Nhampossa berättar att de i Mocambique – där de bedriver verksamhet i 7 av landets 11 provinser i samarbete med lokala partnerorganisationer – till exempel jobbar med att genom dialoger, utbildningar och informationsspridning bekämpa tabun som negativt påverkar social och hållbar utveckling.
Svenska och internationella medier menar att en faktor i konflikten är att provinsen Cabo Delgado är rik på naturresurser. BBC förklarar att det åren 2009 till 2010 gjordes stora upptäckter av gas och rubiner i provinsen. Istället för att gagna lokalbefolkningen blev det eliten som tjänade på naturresurserna.
– Ironin är att provinserna i norra Moçambique är rika på naturresurser och har bra jordbruksmark, men ändå är människor fattiga, säger Nhampossa. När gasen hittades kom multinationella företag till Cabo Delgado. Sen startade konflikten.
Enligt BBC har staden Palma nu återtagits av regeringsstyrkor. Men stadens invånare är rädda för att ta sig tillbaka till sina hem. I provisoriska läger och med hjälp från hjälporganisationer får människor försöka klara sig så gott de kan. På halvön Afungi har Läkare utan gränser ett team på plats. Människor är skadade, hungriga och chockade.
– För att få ett slut på konflikten behövs stöd från länder som har erfarenhet av att bekämpa terrorism, betonar Nhampossa.
Moçambiques regering har bett om att få hjälp med internationella resurser och militärträning. Militärer från USA:s armé är för närvarande på plats i landet för att bidra med just detta, rapporterar BBC.