The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Trupper från Southern African Development Community (SADC) ska framöver försöka stävja rebellgruppen M23 i östra Kongo-Kinshasa. På bild: Soldater från FN:s fredsbevarande styrkor 2013 som hade skickats till norra Kivu-provinsen då M23-rebellerna senast var aktiva. Foto: MONUSCO Photos/Flickr.

Utvecklingsmagasinet förklarar

Rebellgruppen M23 i Kongo-Kinshasa – så har konflikten eskalerat

I höstas gick rebellgruppen M23 i östra Kongo-Kinshasa med på en vapenvila, men den bröts snabbt. Stridigheterna har fortsatt och över 800 000 människor har tvingats på flykt sedan 2021. Nu skickar ytterligare afrikanska länder trupper till området och flera sakkunniga befarar en intensifiering av konflikten.
– Är det Tredje Kongokriget på väg? undrar Afrikaexperten Teresa Nogueira Pinto 

Över 800 000 människor har tvingats på flykt sedan rebellgruppen M23 återuppstod i november 2021, efter att ha varit inaktiva sedan 2013, enligt Amnesty International. Många av dem som tvingades fly lever nu i flyktingläger i norra Kivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa, där M23 har varit som mest aktiv. Levnadsförhållandena för personerna på flykt är svåra med otillräcklig mattillgång och bristfällig sanitet.

– Det är nytt för mig att leva under sådana omständigheter, under en liten presenning med så många barn. Vi vill bara ha fred, säger Christiane Mukankusi Bashoboye, som bor med sex av sina åtta barn i ett flyktingläger i Bulengo i norra Kivu, till The New Humanitarian.

Hur många personer som har dött till följd av striderna är svårt att klarlägga. Kongo-Kinshasa har uppgett nära 300 personer, medan Human Rights Watch bara har kunnat bekräfta ett tiotal döda under de särskilda attacker som de har kunnat utreda ordentligt.

EU har med stöd av Frankrike genomfört flera hjälpinsatser. I mars upprättade EU-kommissionen en luftbro till Goma i norra Kivu för leverans av diverse förnödenheter till området. Kommissionen skickade också 47 miljoner euro till olika hjälporganisationer på plats.

Kritik mot kenyanska fredstrupper: “Rebellerna lämnade aldrig”

I november 2022 avtalade medlemmarna av det mellanstatliga samarbetsorganet East African Community, EAC, att de skulle samarbeta för att få rebellgruppen M23 att dra sig tillbaka från de östra delarna av Kongo-Kinshasa, vilket Utvecklingsmagasinet rapporterade om. Det står nu klart att avtalet inte har lyckats hållas.

EAC-styrkorna består främst av kenyansk militär, och Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi anklagade nyligen styrkorna för att samarbeta med rebellgruppen. Han har dock inte beskrivit exakt hur parterna skulle ha samarbetat. De civila som har drabbats av M23:s frammarsch är också skeptiska till de kenyanska EAC-insatserna.

– De regionala [EAC-]styrkorna har inte förändrat någonting – rebellerna lämnade aldrig, säger en anonym person som har flytt staden Kibumba, som M23 tidigare har invaderat och enligt den kenyanska militären sedermera säkrats av EAC.

Nu ska trupper från samarbetsorganisationen Southern African Development Community (SADC) ta över rodret, främst med militär från Angola – ett beslut som har välkomnats av Félix Tshisekedi.

FN: Rwanda stödjer M23

Rwanda har länge anklagats för att stödja rebellgruppen, bland annat av Human Rights Watch.

I mars i år besökte en FN-delegation Kongo-Kinshasa, och FN-representanter sa att det inte längre finns något tvivel om att Rwanda stödjer M23. Rwandas president Paul Kagame förnekar dock fortsatt all inblandning med M23.

Gruppen är en av över 120 miliser som huserar i de östra delarna av Kongo-Kinshasa – ett område som är rikt på värdefulla naturresurser.

– Fokuset på M23, som bara är en av hundratals beväpnade grupper som mördar, våldtar och plundrar varje dag, är bevis på det cyniska angreppssätt i östra Kongo-Kinshasa som bara förlänger lidandet för miljontals män, kvinnor och barn, säger Jean-Mobert Senga, forskare på Amnesty International i Kongo-Kinshasa, till The Guardian.

Rwandas president Paul Kagame (till vänster), Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi (i mitten) och Angolas president João Lourenço (till höger). De tre ledarna står nu inför en konfliktstegring som påminner om upptrappningen till Andra Kongokriget (1998–2002). Här på begravningsceremoni i maj 2019 för Kongo-Kinshasas före detta premiärminister Étienne Tshisekedi, tillika Félix Tshisekedis far. Foto: Paul Kagame/Flickr.
USA och Storbritannien ligger lågt i kritik mot Rwanda

USA är ett av många länder som har kritiserat Rwandas koppling till M23. Spänningen mellan länderna lättades dock i mars 2023 när regeringskritikern Paul Rusesabagina släpptes från fängelset i Rwanda, efter långvarig diplomatisk press från USA, vilket Utvecklingsmagasinet rapporterade om. Det är nu oklart om Biden-administrationen kommer att fortsätta pressa Paul Kagame, skriver Foreign Affairs.

Även Storbritannien ligger lågt i kritiken mot Rwanda. Rishi Sunak har inte fördömt Rwandas inblandning eftersom länderna har kommit överens om att asylsökande ska skickas från Storbritannien till Rwanda. Det skriver The Guardian. Överenskommelsen har fått skarp kritik av bland andra UNHCR, vilket Utvecklingsmagasinet rapporterat om.

Upptrappad konflikt trolig: “Är det Tredje Kongokriget på väg?”

I december i år ska det hållas val i Kongo-Kinshasa, så för president Félix Tshisekedi – som förväntas ställa upp igen – blir det svårt att göra eftergifter i förhandlingar med M23. Det menar Reagan Miviri, forskare på den kongolesiska tankesmedjan Ebuteli, som The East African har talat med.

Även Afrikaexperten Teresa Nogueira Pinto på tankesmedjan Geopolitical Intelligence Services tror att folkets förtroende för Félix Tshisekedi skulle skadas kraftigt om han tillmötesgår M23:s krav att integrera rebellerna i Kongo-Kinshasas regeringsstyrkor. Hon utesluter inte att det stundande valet är en potentiell utväg ur konflikten, om Félix Tshisekedi skulle bedöma stabiliserande åtgärder som de bästa verktygen för att vinna valet. Men det tror hon är mycket osannolikt. Hon tror inte på en snar diplomatisk lösning på konflikten, eftersom varken Kongo-Kinshasa eller Rwanda har kontroll över M23. En eskalerad konflikt är troligare med tanke på att allt fler afrikanska länder dras in i stridigheterna, utan tecken på att spänningarna mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda minskar.

Liksom Geopolitical Intelligence Services drar bland andra BBC News och Africa News paralleller till Andra Kongokriget som pågick mellan 1998 och 2002. Det är det blodigaste kriget sedan andra världskriget – då nästan fem och en halv miljoner människor dog. Även då skickades trupper från Kenya och Angola till östra Kongo-Kinshasa för att försöka stävja konflikt mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda.

– Är det Tredje Kongokriget på väg? undrar Teresa Nogueira Pinto.

M23, EAC och SADC

Mouvement Du 23 Mars, M23, är en rebellgrupp bestående mestadels av kongolesiska tutsier. Den 23 mars 2009 ingick Kongo-Kinshasa ett fredsavtal med de insurgenter som ville fördriva före detta hutumiliser som flytt Rwanda efter folkmordets slut 1994. 2012 bildades M23 i protest mot att Kongo-Kinshasa, enligt dem, inte hållit sin del av 23 mars-avtalet. Efter militära påtryckningar från förstärkta regeringsstyrkor och MONUSCO, FN:s fredsbevarande insats i området, slöt Kongos regering och M23 ett nytt fredsavtal 2013, som bröts igen i mars förra året. Rebellerna själva hävdar att Kongo-Kinshasa fortfarande inte har integrerat tutsiinsurgenterna i de nationella styrkorna, som avtalat 2009.

M23:s uttalade syfte är att beskydda kongolesiska tutsier, bland annat med hänvisning till folkmordet i Rwanda 1994. Men Foreign Affairs skriver att även kongolesiska tutsier som inte är med i M23 faller offer för våldet i området. De har stenats på gatorna och deras hem har bränts ner av andra kongolesiska folkgrupper, som antar att de stödjer M23.

EAC och SADC

East African Community, EAC, består av sju medlemsstater: Burundi, Kenya, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

Southern African Development Community, SADC, består av 16 medlemsstater: Angola, Botswana, Eswatini, Komorerna, Kongo-Kinshasa, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Seychellerna, Sydafrika, Tanzania, Zambia och Zimbabwe.   

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten