I april möttes den kongolesiska regeringen och rebellgruppen M23 för första gången i ett officiellt samtal om förutsättningarna för vapenvila i östra Demokratiska Republiken Kongo (DRK). Trots olika aktörers ansträngningar står det nu klart att vidare samtal dem emellan skjuts på framtiden. Samtidigt riskerar fortsatta stridigheter att spä på den allvarliga humanitära krisen i landet.
Förhandlingar om vapenvila mellan DRK:s regering och rebellgruppen M23 dröjer, enligt en källa nära förhandlingarna, som uttalade sig för Reuters. Bägge parter träffades i början av april för slutna samtal i Doha, Qatar. Samtalen, som skulle ha fortsatt under andra veckan i april, skjuts upp på obestämd tid, rapporterar Reuters.
Hittills ska 7 000 människor ha dödats och hundratusentals tvingats fly i vad som beskrivs som den värsta eskaleringen av konflikten på ett decennium, rapporterar The Guardian.
Aprilmötet var ett betydande steg eftersom det var första gången parterna möttes i ett gemensamt samtal sedan rebellgruppen M23 inledde sin offensiv i landets mineralrika östra delar i januari i år, och erövrade regionen Nord-Kivus två största städer – Goma och Bukavu.
Aprilmötet utgör den andra rundan av samtal om vapenvila i Qatar. I mars träffades DRK:s president, Félix Tshisekedi, och hans rwandiska motsvarighet, Paul Kagame och uppmanade då till omedelbar vapenvila.
Rwanda anklagas av flera internationella aktörer för att stödja rebellgruppen M23. Enligt en FN-rapport som presenterades inför säkerhetsrådet förra året strider mellan 3 000 och 4 000 rwandiska soldater tillsammans med M23 och är utplacerade i tre regioner i östra Norra Kivu, rapporterar nyhetsbyrån AP. FN:s råd för mänskliga rättigheter har även fördömt Rwandas stöd till rebellgruppen.
Efter mötet i april har M23 dragit sig tillbaka från den strategiskt viktiga gruvstaden Walikale, som gruppen tog kontroll över i mars, enligt Reuters.
Det diplomatiska samfundet använder både morot och piska
Det första mötet i Qatar kom efter inställda fredssamtal mellan M23 och president Tshisekedi, som skulle ha skett i mars i Angola med landets president João Lourenço som medlare.
M23 drog sig ur samtalet mindre än 24 timmar innan det skulle äga rum. Det ska ha skett i protest mot EU:s beslut att införa sanktioner mot flera av gruppens ledare. Enligt ett uttalande från Congo River Alliance, som M23 är en del av, anklagas EU för att ”hindra de efterlängtade samtalen”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
På EU:s sanktionslista finns M23:s ledare Bertrand Bisimwa, men även flera rwandiska militära befälhavare som anklagas för att stötta rebellerna. Rwanda reagerade på sanktionerna genom att bryta de diplomatiska relationerna med Belgien. Belgien vidtog liknande åtgärder i gengäld och riktade skarp kritik mot Rwandas agerande.

Parallellt med samtalen i Qatar har den Afrikanska unionen även tillsatt en ny medlare för konflikten, Togos president Faure Gnassingbé, det rapporterar Africa News. Efter att Angola tog ett steg tillbaka från medlingsprocessen när president João Lourenço avsa sig rollen som huvudmedlare. Han har, tillsammans med de afrikanska organisationerna EAC och SADC, varit involverad i flera försök att lösa konflikten i östra DRK sedan 2022.
Att det blir just Qatar som tar vidare medlingsförsöket bottnar i deras ekonomiska intressen i Rwanda. Det menar den ghananske policy- och säkerhetsanalytiker Fidel Amakye Owusu, i en kommentar till DW, Owusu tror därför att Qatar kan komma att pressa Kagame att hitta en lösning.
En svår humanitär situation förvärras
Konflikten har bidragit till en av världens värsta humanitära kriser. Redan innan den senaste upptrappningen av konflikten beräknades omkring sju miljoner människor vara på flykt i landet. Sedan januari har ytterligare över en halv miljon människor tvingats fly till följd av striderna, rapporterar FN:s flyktingorgan.
FN:s människorättsråd inledde i februari en utredning om möjliga brott mot mänskliga rättigheter riktad mot båda sidor i konflikten. Utredningen omfattar anklagelser om våldtäkter och utomrättsliga avrättningar. Samtidigt pågår ett stort utbrott av mpox i DR Kongo vars bemötande har försvårats av striderna.
Uppdatering: Onsdagen den 23 april meddelade M23 att de pausar stridigheterna och på fredagen kom nyheten att Rwanda och DRK efter ett möte i Washington kommit överens om att förhandla fram ett fredsavtal. Målet ska vara att ha ett utkast redo senast den 2 maj. I ett gemensamt uttalande åtar sig parterna att respektera varandras territoriella integritet, att arbeta mot förbättrad regional integration och att i partnerskap med amerikansk regering och investerare stärka arbetet med handelskedjor för mineraler.
Några av parterna i medlingsförsöken i östra DRK
Striderna i östra DR Kongo har pågått i årtionden och har sina rötter i efterdyningarna av folkmordet i Rwanda 1994, samt kampen om kontrollen över de enorma mineraltillgångarna i regionen.
M23, en rebellgrupp bestående mestadels av kongolesiska tutsier, är bara en av cirka 100 milisgrupper som är aktiva i landet. Gruppens namn, Mouvement Du 23 Mars, refererar till ett fredsavtal som DR Kongo slöt i mars 2009 med miliser i landet.
M23 som bildades 2012, säger sig vilja skydda kongolesiska tutsier och andra minoriteter samt försvara dem mot hutu-rebellgrupper som flydde till DRC i slutet av Rwandakriget.
Gruppen var senast som mest aktiv mellan 2012–2013, och övertog då städer i Nord-Kivu. Stridigheter blossade åter upp 2021, och sedan dess har konflikten i östra Kongo eskalerat.
Congo River Alliance (Alliance Fleuve Congo, AFC) är en politisk-militär koalition i DRK som bildades 2023. Alliansen leds av Corneille Nangaa, tidigare chef för DRK:s oberoende nationella valkommission (CENI) från 2015 till 2021. M23 är en framträdande medlem i koalitionen.
SADC (Södra Afrikas utvecklingsgemenskap) är en samarbetsorganisation för 16 länder i södra Afrika. SADC, består av 16 medlemsstater: Angola, Botswana, Eswatini, Komorerna, Demokratiska republiken Kongo, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Seychellerna, Sydafrika, Tanzania, Zambia och Zimbabwe.
EAC (Östafrikanska gemenskapen) är en regional samarbetsorganisation för länder i Östafrika. EAC, består av åtta medlemsstater: Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Somalia.