The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Saudiarabiens kronprins och försvarsminister Mohammed bin Salman har tidigare sagt att landet ska se över sitt rättssystem och begränsa dödsstraffen. Nu har 81 personer avrättats i landet. Foto/källa: NARA & DVIDS Public Domain Archive.

Notis

Flera organisationer fördömer massavrättning i Saudiarabien

I mitten av mars avrättades 81 personer i Saudiarabien, vilket var landets största massavrättning i modern tid. FN och flera andra organisationer fördömer landets agerande, och menar att det kan vara ett krigsbrott.

Det var den 12 mars i år som 81 män avrättades i Saudiarabien. Enligt det nationella inrikesministeriet hade de avrättade koppling till utländska terroristgrupper, övervakning av tjänstemän och var skyldiga till uppror och kaos. Human Rights Watch menar dock att rättegångarna kantades av människorättskränkningar. Exempelvis torterades de åtalade under förhör och tvingades till erkännanden. Detta är något som Amnesty International bekräftar, och organisationen trycker även på att flera av brotten är sådana som inte bör vara brott när yttrandefrihet råder. Domarnas godtycklighet understryks också av att en majoritet av de dömda tillhörde landets shiamuslimska minoritet, som länge har diskriminerats och förföljts av den saudiska regeringen.

Massavrättningen av 81 människor i Saudiarabien har lett till stor kritik. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, menar att avrättningen kan komma att räknas som ett krigsbrott. Foto: Flickr.

Även FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, riktar stark kritik mot landet. Förutom att brotten inte var allvarliga nog för att resultera i dödsstraff menar hon att avrättningen kan komma att räknas som ett krigsbrott då flera av de avrättades domar hade koppling till konflikten i Jemen. Kritik riktades även mot det faktum att flera närstående till de som avrättades inte fick någon information om att avrättningen skulle ske förrän efteråt.

– Vi har ingen aning om hur och när de dödades, hur och var de begravdes. Jag undrar hela tiden, vad var min brors sista ord? Begravdes han enligt shiamuslimska riter? Bad de över hans kropp?, säger en av de avrättades bror till Human Rights Watch. 

FN uppmanar Saudiarabien till att stoppa alla kommande avrättningar och att omvandla existerande dödsdomar till andra domar. 

Dela det här: