The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Foto: Paul Becker/Becker1999, flickr.com.

Intervju

Demonstrationerna i Nigeria – mer än protester mot polisvåld

Den senaste månaden har tiotusentals människor demonstrerat i Nigerias huvudstad Abuja och handelsnavet Lagos. Protesterna går under namnet EndSars och är riktade mot den polisiära enheten Special Anti-Robbery Squad som har anklagats för våldsamma metoder och korruption. Utvecklingsmagasinet har pratat med Leah Okenwa Emegwa, docent i folkhälsovetenskap vid Röda Korsets Högskola och ursprungligen från Nigeria, om situationen.

– Man blir gråtfärdig för det händer mycket hemska saker i landet just nu, men det har pågått i flera år. Den yngre generationen vill ha förändring, säger Okenwa Emegwa.

Demonstrationerna i Nigeria började den sjunde oktober. Då begav sig tiotusentals nigerianer ut på gatorna för att kräva “SARS” avveckling. Detta, som svar på ett videoklipp där en ung nigeriansk man sköts till döds av polisstyrkan. Många av demonstranterna har varit unga till följd av en stor andel unga i landet. President Muhammadu Buhari upplöste SARS för att tillmötesgå demonstranternas krav, men bildade en ny specialstyrka; Special Weapons and Tactics ”(SWAT)”, kort därefter. Buhari satte även in militären mot demonstranterna, vilket eskalerade våldsamheterna och flera dödsfall rapporterades in i oktober.

Protesterna var till en början fredliga. Okenwa Emegwa berättar om demonstranter som återfick värdesaker upphittade av främlingar.

– Protesterna pågick i flera veckor utan våld och folk gav mat och dryck till de som var ute och protesterade för att visa sitt stöd. Det blev bara våldsamt när regeringen själv valde att skicka in militären. /…/ Det är inte första gången som man lovar att man tar bort SARS-enheten. Det är samma problem, men en ny paketering.

Leah Okenwa Emegwa säger att EndSars är något som innefattar mer än att den specifika enheten ska stoppas. Demonstrationerna handlar om missnöje med ojämlikhet i hälsa, resurser och utbildning. Hon berättar om landets avsaknad av fungerande infrastruktur, hälso- och sjukvård och strömförsörjning. Levnadskostnaderna är höga och hon själv brukar skicka pengar för att stötta sina syskon och vänner så att de kan betala sjukhusbesök och skolavgifter, mat, hyra med mera.

Korrupta politiker är ett annat problem. Okenwa Emegwa berättar om en särskild händelse som underblåste den redan inflammerade situationen. I slutet av oktober fick allmänheten veta att det fanns Covid-krispaket som politiker i de olika delstaterna tilldelats. De innehöll livsmedel och material som skulle distribueras till behövande för att de bättre skulle klara av pandemin.

– De här politikerna levererade det inte till folket, utan de här resurserna var inlåsta i stora lagerlokaler. Planen var att sälja de här resurserna till de fattiga. Utsattheten har ingen betydelse för eliten som har det så bra, säger hon.

“Jag hoppas att omvärlden vänder blicken mot Nigeria”, säger Leah Okenwa Emegwa om demonstrationerna i Nigeria. Foto:Privat.

Okenwa Emegwa säger att mänskliga rättigheter kränks återkommande i Nigeria och exemplifierar det med de tre mediaorganisationer som har rapporterat om demonstrationerna och fått böter av regeringen.

– Vad skickar det för signaler? Man visar tydligt att man inte tolererar att bli kritiserad. Det kränker press- och yttrandefriheten, säger hon.

Okenwa Emegwa tror inte att demonstrationerna kommer att leda till förändringar om inte omvärlden reagerar preventivt.

– Jag hoppas att omvärlden vänder blicken mot Nigeria och bestämmer sig för att göra någonting för det finns en hög risk för humanitär kris. Vill Europa inte ha en migrationskris, då måste de agera och påbörja samtal och dialog för att våra politiker ska göra någonting. Nigeria har en ung population och det är den gruppen som inte har något emot att sätta sig på en gummibåt över Medelhavet. Nu har Sverige och Europa chansen att stoppa en kris. Hon tror att förändring är möjligt, men menar att läget är kritiskt.

–  Vi hoppas bara att någon tar oss på allvar, avslutar Okenwa Emegwa.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten