The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Vecka 21: Meningsutbytet om Sveriges hantering av Gaza fortsätter

Sverige är det enda EU-landet som stoppat sitt stöd till UNRWA - FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Bilder: David Scaduto/Flickr, European Union/Flickr

Av: Elina Malmberg och Isabel Odelfelt

Gaza och USA har stått i centrum för föregående veckas debatt. Regeringen säger sig skärpa tonen mot Israel men kritiseras för att agera för lite och för sent. I USA väcker Donald Trumps möten med Putin och Ramaphosa kraftiga reaktioner. 

27 maj, 2025, Aktuell debatt

Vecka 20: Krav på klarspråk om Gaza, ökad Europeisk självförsörjning och kritik mot USA:s egenintresse

"Rädda Barnen och andra organisationer kan behandla Gazas undernärda barn, men vi tillåts inte göra vårt jobb. I stället tvingas barn att äta djurfoder och löv för att inte dö", skriver representanter för Rädda barnen. Bild: Hosny Sala/ Pixabay via Canva

Av: Meklit Teklu och Nora Sargin

Föregående veckas diskussioner om globala frågor på svenska debatt- och ledarsidor har dominerats av krisen i Gaza. Kritiker menar att Sveriges regering bör göra mer för att stoppa svält och blodutgjutelse, medan ansvariga ministrar hänvisar till dialoger och biståndsvolymer. I andra texter uppmärksammas effekterna av Europas energi- och teknikberoende till auktoritära stater och Trumps utrikes- och handelspolitik fortsätter att vara föremål för kritik.

20 maj, 2025, Aktuell debatt

Vecka 18: Journalister fängslas och demokratin undermineras

Medan svenska debattörer uppmärksammade den internationella pressfrihetsdagen, är journalisten Joakim Medin fortfarande fängslad i Turkiet och Donald Trump fortsätter sina påtryckningar mot universitet och media i USA. Bild: Kollage i Canva – Turkisk flagga: Michał Dubrawski/Flickr. President Trump: Shealah Craighead/ Trump White House Archived/Flickr

Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi

Vecka 18 markerade både den internationella pressfrihetsdagen och Donald Trumps första 100 dagar som USA:s president. På svenska ledar- och debattsidor kom debatten att kretsa kring den turkiska rättsprocessen mot Joakim Medin och Trumps attacker på akademisk och pressfrihet.  

6 maj, 2025, Aktuell debatt

Vecka 15: Trumps tullar, svensk tystnad kring Gaza och ny biståndspolitik

USA:s nya tullbesked skakar om världshandeln, där särskilt låginkomstländer drabbas - en situation som öppnar för Kina att stärka sina handelsrelationer. Sveriges regering kritiseras för sin tystnad kring utvecklingen i Gaza, och utrikesministern för sitt senaste besök i Israel. Bild: News Oresund, Palestine RCS, Christian Ohde, heute.at, Canva.

Av: Elina Malmberg och Isabel Odelfelt

Donald Trumps handelsstrategi skapar global oro när tullar införs mot 60 länder och pausas inom loppet av 24 timmar. Tullarna slår extra hårt mot låginkomstländer vilket öppnar för Kina. Maria Malmer Stenegard ifrågasätts efter sitt besök i Israel, och regeringens nya biståndspolitik fortsatt ifrågasatt av både experter och civilsamhälle.

15 april, 2025, Aktuell debatt

Vecka 14: Kritik mot svensk diplomati, Trump trissar upp handelskriget och jämställdheten backar i biståndet

I veckan journalisten har Joakim Melins fortsatta fängsling i Turkiet, Trumps utrullande av globala stafftullar och reflektioner om det globala jämställldhetsarbetet präglat debatten. Bild: Kollage i Canva.

Av: Meklit Teklu och Nora Sargin

Föregående veckans debatt har präglats av krav på att få hem den fängslade journalisten Joakim Medin och kritik mot Sveriges tysta diplomati. Samtidigt har USA:s nyinförda tullar väckt starka reaktioner. Biståndspolitiken har också varit på agendan, och inte minst jämställdhetsarbetet, i svallvågorna efter den årliga sammankomsten för FN:s kvinnokommission.  

8 april, 2025, Aktuell debatt

Vecka 13: Debattörer kritiserar USA:s maktspel på Grönland och i handelspolitiken

I veckan har den debatten om globala frågor kretsat kring hur EU bör bemöta Trumpadministrationens handelspolitik, USA:s agernande mot Grönland och utvecklingen i Turkiet efter fängslandet av oppositionsledaren Imamoglu. Bild: collage i Canva.

Av: Meja Roberg och Olle Höög

USA:s vicepresident JD Vances korta besök på Grönland har återigen satt ön i centrum för en geopolitisk dragkamp. Samtidigt fortsätter Donald Trumps tullpolitik att skapa oro i Europa, där experter varnar för handelskrigets långsiktiga konsekvenser. I Turkiet har gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu väckt internationell uppmärksamhet, men EU:s ledare har hittills varit påfallande tysta.

1 april, 2025, Aktuell debatt

Vecka 12: Kritiken mot regeringens Palestinapolitik – ”Det är bara att använda ögonen”

Israel bröt denna vecka vapenvilan med Hamas och inledde nya flygattacker mot Gaza, vilket väckt reaktioner i den svenska debatten. Bild från Gaza 2023. Foto: Ali Hamad för APAimages/Palestinian News & Information Agency/Wikimedia Commons

Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi

Vapenvilan mellan Israel och Hamas är bruten. I svensk media diskuteras parternas vilja att hitta en fredlig lösning och regeringen som anklagas för passivitet efter att en ny FN-rapport redogjort för möjliga folkmordshandlingar i Gaza.

25 mars, 2025, Aktuell debatt

Vecka 11: “Den liberala världsordningen som byggts upp efter andra världskriget vittrar sönder”

Sliter nationella egenintressen det globala samarbetet itu? Bild: Kollage i Canva/Utvecklingsmagasineet.

Av: Michelle Fetwi och Nina Kedia

Biståndsbudgetar krymper världen över och den regelbaserade världsordningen utmanas. I veckan har två debattexter argumenterat för att det skifte som sker inom utrikespolitiken i flera länder, inklusive Sverige, underminerar långsiktiga mål för global utveckling och mänskliga rättigheter. 

17 mars, 2025, Aktuell debatt

Vecka 10: Europeisk upprustning och internationella kvinnodagen på agendan i oroliga tider

Känslan av att USA sviker Europa när Donald Trump stoppar det militära stödet till Ukraina är påtaglig bland debattörerna. På den internationella kvinnodagen uppmärksammas kvinnor i konfliktzoner. Bild: Ivan Bandura/Unsplash, Nato/Flickr

Av: Elina Malmberg och Isabel Odelfelt

Efter att Donald Trump har pausat allt militärt stöd till Ukraina anser många debattörer att det inte längre går att förlita sig på USA:s medverkan i Nato. Den internationella kvinnodagen uppmärksammas i debatten, och regeringen presenterar ett bidrag på 22,5 miljoner kronor till Ukrainas kvinnor. 

10 mars, 2025, Aktuell debatt

Supportrar

Genom sitt supporterskap bidrar organisationerna nedan
till oberoende debatt och folkbildning om hållbar global utveckling