Trots motgångar i Högsta domstolen och kritik från civilsamhället fortsätter den brittiska premiärministern Rishi Sunak att driva på lagförslaget om att tvångsförflytta asylsökande till Rwanda.
– Detta är den mest extrema åtgärden för att outsourca migrationssystemet. Det är globala nord som rentvår sig på flyktingars bekostnad, säger Phil Clark, professor i internationell politik vid SOAS University of London.
Den 14 april 2022 introducerade den brittiska regeringen “Rwanda-Plan” för allmänheten – som tillåter Storbritannien att skicka migranter och asylsökande till Rwanda under tiden deras ärenden handläggs, vilket Utvecklingsmagasinet tidigare har rapporterat om. Hittills har dock ingen skickats till Rwanda på grund av juridiska tvister inom rättssystemet i Storbritannien och EU. Den första planerade flygningen i juni 2022 avbröts i sista sekund på grund av invändningar från Europadomstolen.
I november 2023 fastställde Högsta domstolen i Storbritannien att lagförslaget är olagligt med hänvisning till att Rwanda inte är ett säkert land att skicka asylsökande till på grund av landets kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Lagförslaget godkändes dock av underhuset – som är den primära lagstiftaren i Storbritannien – i januari 2024, vilket är ett steg närmare implementeringen av Rwanda-Plan. Lagförslaget kommer härnäst att diskuteras av det brittiska överhuset innan den kan bli lag.
– Detta lagförslag är ett desperat försök av Rishi Sunak att kamma hem fler röster inför valet 2024 och en anledning till att valet ännu inte har utlysts, menar Phil Clark, professor i internationell politik vid SOAS University i London.
Det är det sittande partiet som väljer när inom en femårsperiod som nästa val äger rum.
– Om Rishi Sunak skulle kunna få en person ombord på ett plan till Rwanda skulle han några dagar senare utlysa val, säger Phil Clark.
Rishi Sunak kandiderade till rollen som premiärminister för Torypartiet i slutet av 2022 med fem vallöften. Ett av dem var att ”stoppa båtarna”, vilket syftade på migranter som försöker ta sig över den engelska kanalen till Storbritannien.
– Det ser inte ljust ut för Torypartiet inför valet senare i år. Detta lagförslag är ett sätt för Rishi Sunak att komma åt högerväljarna och därigenom öka sina chanser att vinna valet, menar Phil Clark.
UNHCR: Storbritannien undviker sina internationella åtaganden
Förslaget att skicka asylsökande till Rwanda har kritiserats av bland annat människorättsorganisationer, brittiska lagstiftare och rwandiska oppositionspolitiker. Victoire Ingabire Umuhoza, rwandisk oppositionsledare, är en av få som offentligt har uttryckt oro mot förslaget med hänvisning till människorättskränkningarna som förekommer i Rwanda.
– Jag kunde endast yttra min åsikt om lagförslaget på sociala medier, utländska publikationer och kanaler eftersom lokala medier inte vågade ge mig plattformen, berättar Victoire Ingabire Umuhoza för The Guardian.
I en tv-intervju i början av februari förekom en vadslagning på 1 000 pund mellan Rishi Sunak och den brittiske journalisten Piers Morgan. Vadslagningen handlade om att Rishi Sunak skulle göra allt i sin makt för att deportera migranter och asylsökande till Rwanda. Detta fick omfattande kritik av flera oppositionspartier.
– Livet för några av de mest sårbara människorna på planeten reduceras till ett grovt vadslagningsspel. Det är bara en lek för dessa människor. Skam, säger Stephen Flynn, politiker inom partiet SNP.
– Det är inte många människor som möter stigande bolån, räkningar och matpriser och slänger runt 1 000 pund på vadslagning, säger Jonathan Ashworth, politiker för Labourpartiet, med hänvisning till den pågående levnadskostnadskrisen i landet.
UNHCR är en av organisationerna som har uttryckt oro mot lagförslaget och uppmanat Storbritannien att avstå från att skicka asylsökande till Rwanda. Förslaget innebär att landet flyttar ansvar och undviker internationella åtaganden, och planen är inte förenlig med FN:s flyktingkonvention, menar UNHCR.
Den brittiska regeringen har hittills betalat 140 miljoner pund i form av en förskottsbetalning till den rwandiska regeringen, trots att lagförslaget ännu inte är godkänt.
– Detta indikerar ytterligare desperation från Rishi Sunak för att implementera lagförslaget och öka sina chanser att vinna valet, påpekar Phil Clark.
Enligt Phil Clark är problemet med Rwanda-Plan inte huruvida Rwanda är säkert – eftersom landet har tagit emot cirka 130 000 flyktingar från grannländerna.
– Det handlar om att globala nord undviker sina internationella åtaganden genom att flytta ansvaret till globala syd, förklarar han.
Liknande lagförslag på tapeten för flera länder
Att skicka asylsökande till tredje land är inte ovanligt. Australien har i flera decennier skickat asylsökande till önationerna Papua Nya Guinea och Nauru, där asylsökande har vittnat om att deras mänskliga rättigheter systematiskt har kränkts. Detta kan bli verklighet för personer som tar sig till Storbritannien, då Rishi Sunak är fast besluten om att implementera lagförslaget.
– Genom att flytta ansvaret till länder i globala syd “skyddar” västerländska stater sina egna gränser från oönskad och olaglig invandring, säger Phil Clark.
Även den danska regeringen bekräftade i början av 2020 att den hade inlett samtal med Rwanda om att skicka asylsökande till “Hjärtat av Afrika”. Danmark avvaktar dock med processen för att se om Rwanda-Plan kommer att implementeras i Storbritannien.
Rwanda beskrivs som “Afrikas Singapore” på grund av landets låga korruption, den höga säkerheten, landets fokus på att stärka de internationella relationerna och strävan att bli Afrikas affärsnav. Rwanda är därför ett eftertraktat land för västvärlden att samarbeta med. I samband med den högerpopulistiska vågen i Europa riskerar det att ske en dominoeffekt genom att fler länder i globala nord återskapar liknande lagförslag, menar Phil Clark.
– Vi ser en trend där fler västerländska stater, däribland Österrike och Frankrike, vill införa denna typ av lag. Det skulle vara en katastrof i den bemärkelse att globala nord skiftar sitt ansvar till globala syd, understryker Phil Clark. Han fortsätter:
– Långsiktigt är det är inte hållbart att skicka asylsökande till Rwanda, även med anledning av klimatförändringarna som slår hårt mot inlandsnationen.
Flyktingkonventionen
FN:s flyktingkonvention, som fastställdes 1951, definierar vem som är en flykting och vilka rättsliga skydd, rättigheter och bistånd en flykting bör få.