Tiden är mogen för en svensk människorättsinstitution

Av: Hans Fridlund

Människorättsinstitutioner har som uppdrag att se till att stater följer nationella och internationella människorättskonventioner. Dock tillhör Sverige de länder som saknar en sådan institution, vilket har lett till kritik från FN. Instiftandet av en svensk människorättsinstitution skulle inte endast tjäna ett inrikespolitiskt syfte, utan även bidra till att öka svensk trovärdighet i internationella människorättsfrågor, skriver Hans Fridlund, UPR Info.

31 juli, 2017, Debatt

Bota din världsångest: Rubbad maktbalans

Makten i världen blir alltmer koncentrerad. 8 personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning och flera länder går i auktoritär riktning. Hur känns det? Och hur går vi framåt? FUF och OmVärlden bjöd på tre öppna “terapisessioner” under Almedalsveckan för att bota vår #världsångest. Utrikeskorrespondenten Claes JB Löfgren, statssekreterare Ulrika Modéer och poeten Bob Hansson gästade terapisoffan den 5 juli 2017 för att tala om rubbad global maktbalans.

Läs mer »

13 juli, 2017, FUF-podden

Bota din världsångest: Yttrandefrihet i skottgluggen

Hälften av världens befolkning har inte rätt att säga, läsa, skriva eller trycka vad de vill och utrymmet för civilsamhället minskar. Hur känns det? Och hur går vi framåt? FUF och OmVärlden bjöd på tre öppna “terapisessioner” under Almedalsveckan för att bota vår #världsångest. RFSU:s ordförande Hans Linde, Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén och artisten & poeten Emil Jensen gästade terapisoffan den 4 juli 2017 för att tala om yttrandefrihet i skottgluggen.

Läs mer »

13 juli, 2017, FUF-podden

Bota din världsångest: Backlashen mot kvinnor

Andelen kvinnor i världen med avlönat arbete har minskat och Donald Trump har stoppat allt bistånd till organisationer som inte tar avstånd från abort. Hur känns det? Och hur går vi framåt? FUF och OmVärlden bjöd på tre öppna “terapisessioner” under Almedalsveckan för att bota vår #världsångest. Journalisten Bilan Osman, riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) och artisten Marit Bergman gästade terapisoffan den 3 juli 2017 för att tala om den globala backlashen mot kvinnor.

Läs mer »

13 juli, 2017, FUF-podden

Funkisperspektiv på agendan

I världen finns det ungefär 1 miljard människor som har någon form av normbrytande funktionsvariation, men ändå saknas det ofta ett funkisperspektiv i utvecklingssamarbetet. Börjar det bli bättre nu? I det här reportaget från Almedalsveckan 2017 hör du Tiina Nummi-Södergren (MyRight), Maria Johansson (Lika Unika), Fredrik Canerstam (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) och Lisa Sjöblom (Forum Syd). Reportaget gjordes av Timothy Carlsson, Josefine Henman, Karin Klerby och Sara Sundqvist.

Läs mer »

12 juli, 2017, FUF-podden

Miljardvinster på bekostnad av mänskliga rättigheter

De stora svenska bankerna drar in miljardvinster varje år, samtidigt som deras investeringar bidrar till grova brott mot mänskliga rättigheter. Vilket ansvar tar bankerna? Och vilka möjligheter har kunderna att påverka? I det här reportaget från Almedalsveckan 2017 hör du Kathleen McCaughey (Amnesty International Sverige), Jakob König (Fair Finance Guide), Magdalena Kettis (Nordea) och Lena Ingelstam (Sida). Reportaget gjordes av Therese Dovrin, Louise Moberg och Hanna Öhlund.

Läs mer »

12 juli, 2017, FUF-podden

Sexuella rättigheter under attack

Av Sveriges hälsobistånd går 40 procent till insatser för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Samtidigt finns det starka krafter i världen som motarbetar utveckling på området. Hur kan Sverige jobba för att stärka SRHR i denna motvind? I det här reportaget från Almedalsveckan 2017 hör du Maria Teresa Rivera (flykting från El Salvador), Hans Linde (RFSU), Ulrika Modéer (statssekreterare hos Isabella Lövin) samt Sabine Kampe och Raymond Zür (SEEK Development). Reportaget gjordes av Sarah Blomén, Agnes Duregård och Vera Mörner.

Läs mer »

12 juli, 2017, FUF-podden

Ingen fred utan unga

Unga glöms ofta bort i politiska processer och får nästan aldrig vara med vid beslutsfattande. Men nu har FN antagit resolution 2250 som slår fast att alla länder måste inkludera unga i fredsprocesser. Vad innebär det i praktiken? I det här reportaget från Almedalsveckan 2017 hör du Hanna Bergman (ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling), Chris Coulter (Folke Bernadotteakademin) och Simón Cabrera Ebers (Pluralism- och dialoginstitutet). Reportaget gjordes av Kristina Fedai, Amanda Herrström och Tove Södermark.

Läs mer »

12 juli, 2017, FUF-podden

Antibiotikaresistens – ett hot mot människan

Varje år beräknas ungefär 700 000 människor runtom i världen dö i infektionssjukdomar på grund av resistens mot olika läkemedel. Fattiga är de som drabbas värst. Vad har Sverige för roll för att motverka antibiotikaresistens i världen? I det här reportaget från Almedalsveckan 2017 hör du Anna Sjöblom (Läkare utan gränser), Anna Zorzet (ReAct) och Lawen Redar (riksdagsledamot, S). Reportaget gjordes av Klara Elzvik, Sara Holmberg, Marie Karlsson och Marcia Munoz.

Läs mer »

12 juli, 2017, FUF-podden

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten