Den gröna omställningens baksida: Arbetare begravs i koboltgruvorna

Så här ser det ut i guldgruvan Kaniola i regionen Södra Kivu i Kongo-Kinshasa. Ett exempel på mycket osäkra arbetsförhållanden. Foto: Enough Project. Källa: Flickr.

Av: Elin Holm

Brytningen av metaller som används i teknik leder ofta till svåra människorättskränkningar. I kinesiskägda gruvor i Kongo arbetar folk under farliga förhållanden – i vissa fall har de hållits instängda och begravts i gruvorna, enligt Richard Mukena, människorättschef på organisationen Afrewatch. Olof Björnsson, researcher på Swedwatch, menar att riskerna för människorättskränkningar ökar tillsammans med utvinningen av metaller.

28 december, 2021, Intervju

Vecka 48: Vaccinationsfördelning och apartheidgranskning väcker reaktioner

– Med ett ständigt muterande virus så gäller det att alla får ta del av vaccinet. Men så är det inte i dag, skriver Zina Al-Dewany på Aftonbladet Ledare om vaccinfördelningen i världen.

Av: Elin Holm och Julia Lundén Azzeddine

Sverige kan göra mer för att fler ska få tillgång till vaccin, enligt Zina Al-Dewany på Aftonbladets ledarsidor. Även Svenska kyrkans granskning av folkrätten i Israel-Palestina diskuterats på svenska debattsidor under den gångna veckan.

6 december, 2021, Aktuell debatt

Svårt att motivera Indien till minskade klimatutsläpp

En dieseldriven stenkross bredvid ett vindkraftverk i delstaten Chhattisgarh. Foto: Land Rover Our Planet/Flickr.

Av: Elin Holm

Rika länder har bättre förutsättningar att minska sina utsläpp, men Indien och andra låginkomstländer kommer drabbas snabbare och hårdare av klimatförändringarna. Samtidigt har Indien ett unikt läge att bygga upp sin välfärd med gröna lösningar från början. Men för att det ska vara möjligt krävs även att rikare länder lever upp till sina löften.

4 november, 2021, Analys