Människor i hela världen har protesterat mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Victoria Pickering, från en demonstration i Washington. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 8: Debattörer reagerar på Rysslands invasion av Ukraina

Mer stöd till Ukraina, sportbojkotter och öppna hjärtan. Hur Sverige och EU ska agera på Rysslands invasion av Ukraina har präglat debatten under veckan som gått.

Ryssland har invaderat Ukraina och Europa står inför en stor kris. Detta ämne har varit centralt på svenska debatt- och ledarsidor, men det finns en rad olika infallsvinklar. Huruvida Sverige bör involvera sig mer i konflikten och stötta Ukraina har debatterats om i flera tidskrifter. I början av förra veckan skrev DN:s ledarredaktion att EU och USA bör agera mot Putin, och att hårda sanktioner omedelbart bör sättas in mot Ryssland.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver ett antal politiska ungdomsförbund om hur EU måste göra mer för att stötta Ukraina. De anser att sanktionspaketen inte är tillräckligt omfattande och att uteslutandet av Ryssland från transaktionssystemet Swift borde ha genomförts tidigare. De menar också att EU bör skicka sjukvårdsmaterial, vapen, humanitärt bistånd och transporter till Ukraina, samt stå upp för asylrätten i denna kris.

Vidare skriver Claes Sandgren i DN Debatt att ett bra komplement till de ekonomiska sanktionerna som EU införde under förra veckan är så kallad sportbojkott – att utesluta Ryssland från stora internationella idrottsmästerskap. Kraftfulla ekonomiska sanktioner, som att strypa till exempel gas och olja från Ryssland, är enligt Claes Sandgren ett “tveeggat svärd” som kan leda till energibrist och höga energipriser i övriga Europa medan Ryssland står stabilt. Claes Sandgren menar att idrottsliga bojkotter kan göra verklig skada på Putins anseende och legitimitet och således vara ett bra komplement till mellanstatliga, ekonomiska sanktioner.

Erik Helmerson argumenterar på ett liknande sätt på DN:s ledarsida. Han menar att sportbojkotter är version av sanktioner som “vrider åtminstone ett propagandavapen ur Putins händer”. Han argumenterar framförallt för att Champions League-finalen bör flyttas från St Petersburg i Ryssland.

En del av debatten har också fokuserat på de effekter som invasionen kan komma att få. Centerpartiets ungdomsförbund och Liberalernas ungdomsförbund skriver i en debattartikel i Aftonbladet att Sverige måste leva upp till sitt epitet som humanitär stormakt och att fina ord om att Sverige står enat med Ukraina inte räcker. Sverige måste också erbjuda skydd för de ukrainare som tvingas på flykt, menar debattörerna.

DN:s ledarsida skriver Susanne Nyström om att Sverige och EU måste öppna sina hjärtan för ukrainare på flykt. Hon skriver att Europa måste vara redo och planera för miljontals flyktingar om konflikten trappas upp. Även Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida argumenterar för att vi måste vara redo för en våg av flyktingar och ge dessa människor ett värdigt mottagande.

Reaktioner på Rysslands invasion av Ukraina

Viktigt att EU och USA agerar mot Putin – omedelbart

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

EU gör inte tillräckligt för att hjälpa Ukraina 

Julia Eriksson, förbundsordförande Centerstudenter, m.fl., Aftonbladet

Inför en idrottslig bojkott av Ryssland

Claes Sandgren. Dagens Nyheter

Idrottsvärlden borde säga som Boris Johnsson: Inte en chans, Ryssland

Erik Helmersson. Dagens Nyheter

Sverige måste öppna för ukrainska flyktingar

Romina Pourmokhtari & Réka Tolnai, Aftonbladet

Sverige och EU måste öppna sina hjärta för miljontals flyktingar från Ukraina

Susanne Nyström. Dagens Nyheter

Europa måste vara redo för en våg av flyktingar

Ingvar Persson. Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: