”Detta är en ny situation än 2015, och det är viktigt att inte göra om misstaget med att försöka backa eller strama åt eller dra sig ur”. Det skriver miljöpartisterna Maria Ferm, Rasmus Ling och Annika Hirvonen i en debattartikel om Sveriges flyktingmottagande. På bild: Syriska flyktingar som korsar gränsen mellan Ungern och Österrike på vägen till Tyskland, 2015. Foto: Mstyslav Chernov. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 12: Debattörer oense om Sveriges flyktingmottagande

Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att dominera i media. Kriget har lett till debatt om vilka som ska betraktas som flyktingar och när ekonomiska sanktioner bör användas.

Liksom tidigare veckor dominerades förra veckans debatt- och ledarsidor av Rysslands invasion av Ukraina och den flyktingvåg som har skapats när ukrainare har tvingats fly sina hem. Tre talespersoner för Miljöpartiet uttrycker i Dagens ETC att det är viktigt att Sverige tillsammans med resten av EU bör visa solidaritet och ansvarstagande gentemot de miljontals människor som är på flykt inom Europa.

– Vi får inte hamna i samma situation som 2015 igen. När det kompakta stödet för att hjälpa människor på flykt förbyttes i motsatsen. När politiker som principfast stått upp för människovärdet i nästa sekund argumenterade för tak och stopp, skriver de.

Att vi ska ta ansvar för de kvinnor och barn som flyr inom vårt närområde är något som Christian Sonesson (M) och Louise Erixon (SD) håller med om. Men i sin debattartikel på Expressen understryker de att Ukraina är vårt närområde, medan Afghanistan, Somalia och Syrien inte är det.

Att påstå att Sverige skulle ha ett lika stort ansvar och åtagande för flyktingmottagning, oavsett var i världen en flyktingsituation uppstår, är ogenomtänkt, omdömeslöst och rentav smaklöst, skriver Christian Sonesson (M) och Louise Erixon (SD) i Expressen.

Denna närhetsprincip syns också i den chock som EU uttrycker över Rysslands president Vladimir Putinsinvasion av städer i Ukraina, enligt Somar Al Naher. Hon menar att detta inte bör vara ett dugg förvånande – Ryssland har ju redan gjort detta i Syrien. Sedan 2015 har syrisk militär med hjälp av Ryssland omringat stad efter stad, klippt områdets kontakt med omvärlden, strypt alla förnödenheter och sedan accelerera våldet. Likheterna mellan Idlib och Mariupol är många, men en skillnad är Europas reaktion.

Fortsatt debatt om den ryska gasen

Det har nu gått en månad sedan kriget startade och man börjar på flera håll inse hur mycket de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland kommer att kosta Europa. Tomas Kåberger och Anders Wijkman skriver i DN att de tycker att EU omgående bör strypa all handel med rysk gas för att stoppa finansieringen av Putins krig.

Mikael Höök och Jakob Willerström svarar på debattartikeln i en replik och enligt dem är frågan inte om EU skulle klara sig utan rysk gas, utan till vilket pris och med vilka konsekvenser.

– Sprickor i samhället och mellan EU-länder kan uppkomma eller förvärras när bördan från dessa ”påfrestningar” ska fördelas bland medborgarna, skriver de.

Talpinnen föll sedan tillbaka till Tomas Kåberger och Anders Wijkman fortsatte på sitt spår och menar att konsekvenserna är ett pris vi måste betala för att behålla freden inom Europa.

Ukrainakriget

Därför har vi större ansvar för Ukraina än för Somalia och Afghanistan

Christian Sonesson (M) och Luise Erixon (SD), Expressen 

Energisanktioner handlar om offervilja och solidaritet

Tomas Kåberger och Anders Wijkman, Dagens Nyheter

Energisystem lämpar sig inte för dolda förenklingar

Mikael Höök och Jakob Willerström, Dagens Nyheter

Mariupol är copy paste från Rysslands sadism mot städerna i Syrien

Somar Al Naher, ETC

Vi ska visa solidaritet – inte upprepa 2015

Maria Ferm, Rasmus Ling, Annika Hirvonen, ETC

Stöd till Taiwan

Stärk Sveriges band till Taiwan

Olle Westberg, Svenska Dagbladet

Dåliga arbetsvillkor på svenskt företag

Medvetna föräldrar bidrar till slavlöner

Zina Al-Devany, Aftonbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: